Местни жители от Самоковския регион не приемат намерението на Националния съвет за биологично разнообразие за включване на допълнителни обекти за защита в „Натура 2000“

Свързани новини

30.05.2022 13:33

Самоковци против намерението за разширяването на Натура 2000, обхващащи техни земи

Видян 1024 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Местни жители от Самоковския регион не приемат намерението на Националния съвет за биологично разнообразие за включване на допълнителни обекти за защита в „Натура 2000“.


 


"Не сме съгласни с предложенията, които не са подкрепени с ясни мотиви и актуални данни и доказателства за наличието на защитени видове по нашите земи. Считаме, че промените на границите и режимът на защитени зони ще се въведе в грубо нарушение на основните изисквания на националното и европейското законодателство." коментираха притеснени собственици на земи в Самоковско.


 


Те споделиха още, че под претекст, че обявяването на защитените зони не променя собствеността върху земите, горите и водните площи, попадащи в тях, де факто с налаганите забрани в тези територии се ограничава правото на собственост на българските граждани.




Местните жители споделиха, че от направена справка излиза, че мрежата Натура 2000 в България заема територия в размер на близо 35% от територията на страната. По този начин България се нарежда на трето място в Европейския съюз по процент от националната територия, определена като част от мрежата Натура 2000. Собствениците на земи считат, че тази територия е достатъчна и не са съгласни самоволно да им се отнемат наследени земи или да се спират умишлено започнати инвестиции, с цел развитие на целия район.




Самоковци настояват да се оповести кога е направено проучването на тези защитени зони, като се позовават на Закона за биологичното разнообразие, където са посочени процедурите за определяне или за промяна на режима на опазване и ползване, както и органът, в чиито правомощия е тази дейност.




В последните години се наблюдава тенденция при подбор на защитени зони да не се вземат предвид социално-икономическите съображения, въпреки че те са водещи в останалите държави-членки на Европейския съюз. Има ясни правила и критерии при вземането на решение кои територии да попаднат в Натура 2000, както и как следва да бъде управлявана дадена защитена зона. Необходимо е да има баланс между екологичните мерки и икономическите, социалните и културните изисквания, както и регионалните и местни особености. Това е нещо, което убягва на природозащитните в България и те отказват да се съобразяват с тях.




В България се оказва, че много често хората са подмамени зад красиви приказки и значението на опазването на околната среда чрез Натура 2000 е изцяло изкривено. Отделно територии стават част от защитените зони без обществено обсъждане и по този начин човешки дейности системно се изключват. Това за съжаление представлява чиста манипулация, на която сме свидетели доста години. При Натура 2000 обаче е приет различен подход в другите страни от Европейския съюз.




Подборът на предложените от НПО-тата защитени зони за местообитания за включване в мрежата на Натура 2000 трябва да се извършва на чисто научна основа, в съответствие с критериите за подбор в Директивата за местообитанията. Най-подходящите предложения се определят и при положение, че е напълно доказано, че се приютяват определени видове животни или природни местообитания.


 


До тук добре, на хартия изискванията са написани, но действително ситуацията не е точно такава. Оказва се, че в част от предоставените документации се представят определени видове, които не присъстват в зоните. Посочените екземпляри просто не съществуват и по този начин отделни терени чрез манипулация от определени НПО-та влизат в обхвата на Натура 2000.




Изцяло целенасочено се прекъсват инвестиции и се изземват земите на хората.




Питаме се дали е необходимо само заради следи от даден вид животно или дупки-бърлоги и въз основа на догадки да се манипулира обществеността и най-вече Европейският съюз. Дали не следва компетентните органи да се намесят? Оставяме на Вас да решите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.