Решението на апелативния съд не е окончателно и КПКОНПИ може да го оспори пред върховната инстанция.

Свързани новини

09.10.2023 16:45

Само с 2 дела КПКОНПИ губи близо 8 млн. лева

Видян 1516 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Само две от делата, които антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е загубила напоследък, са за общо близо 8 млн. лв., пише Euractiv.bg.


За сравнение, според данните за м.г., са влезли в сила общо 45 съдебни решения по дела за конфискация, като общата стойност на уважените искове е в размер на 13 782 523 лв. Тоест само двата отхвърлени иска са над половината от конфискуваната през цялата минала година сума. След като комисията губи делата, тя трябва да плати и големи суми за разноски и такси.


Първото от тези тлъсти дела е за малко над 4,3 млн. лв., за които комисията е претендирала да бъдат конфискувани от бившия главен архитект на Каварна Юлиян Илиев, бившата му съпруга и двете им дъщери. Апелативният съд във Варна отхвърля всички искове на КПКОНПИ, като тримата апелативни съдии осъждат комисията да плати държавна такса в размер на 86 120 лв., както и разноските по делото – 153 238 лв. за Илиев и 72 449 лв. за бившата му жена и децата, съобщава Сега. Делото за конфискацията е заведено през 2014 г.


Решението на апелативния съд не е окончателно и КПКОНПИ може да го оспори пред върховната инстанция.
На 10 август т.г. като втора инстанция апелативният съд, но във Велико Търново отхвърля иск за над 3,58 млн. лв. срещу Колю и Гина Милкови от с. Полски Сеновец. Проверката срещу тях стартира, след като Милков е обвинен за пране на пари в особено големи размери, а делото за конфискация се точи от 2016 г. Двамата са родители на Младен Милков - един от обвиняемите по знаковото дело Недосегаемите, прочуло се със споразуменията, уговаряни от бившия вече главен прокурор Иван Гешев, докато е бил спецпрокурор. Колю Милков е обвинен по делото, което се води от 2009 г., през юли 2013 г.


КПКОНПИ стига до извода, че има значително несъответствие между доходите и имуществото на сем. Колеви и разходите им. Съдиите обаче намират това за недоказано. Те припомнят в решението си, че може да се конфискува само имущество, което съществува реално към момента на приключване на проверката във владенията на проверявания човек и свързаните с него лица. А в този случай това не е така. Тук решението също не е окончателно, като КПКОНПИ може да го оспори пред Върховния касационен съд.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво стабилни

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво