Свързани новини

25.01.2022 10:06

Съдът позволи добив на шистов газ в Добричко, срещу който имаше референдум

Видян 2724 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Административният съд във Варна реши да отмени отказа на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) Варна да одобри ОВОС за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич, предаде actualno.com.




Става въпрос за инвестиционното предложение "Разработване и усвояване на находище "Спасово" с площ 219 кв. км в блок "Добрич", включващо четири участъка: "Рогозина", "Чернооково", "Калина" и "Рогозина изток". Срещу това инвестиционно намерение имаше големи протести, като се тръгна от настроения срещу добива на шистов газ. В проекта обаче не се говори за такова нещо.



 
В решението си съдът сочи, че е важно да се разбере, че в настоящото производство на съдебен контрол подлежи не качеството и съдържанието на доклада за ОВОС (Оценка на въздействието върху околната среда), а законосъобразността на решението, с което е отказано одобряването му.


 


Като съществен порок при мотивиране на обжалвания акт, съдът отбелязва обстоятелството, че не са обсъдени събраните в административното производство противоречащи си становища от едни и същи органи – БДДР (Басейнова дирекция „Дунавски район), БДЧР (Басейнова дирекция „Черноморски район“) и Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Добрич.

 

Първоначално директорът на РЗИ Добрич дава "положително становище на доклада за ОВОС", директорът на БДЧР посочва, че "няма забележки и възражения по представената документация", според директора на БДДР "докладът за ОВОС е съобразен напълно с изискванията, поставени в предходните становища на дирекцията".


 


След проведеното обществено обсъждане обаче, същите органи дават противоречиви становища, които не са обсъдени и разгледани от административния орган с излагане на мотиви защо не се приемат данните и оценките в първите становища, а се приемат тези във вторите. Тоест не са изложени същинските съображения, довели органа до крайния резултат, счита съдът.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева

Новите запознанства ще са леко странни

Новите запознанства ще са леко странни. Ще започнат