Свързани новини

21.07.2020 16:29

Съдът: Информацията, която си разменят Пламен Бобоков и Узунов не е секретна, а e общодостъпна

Видян 3508 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Специализираният наказателен съд намали паричната гаранция на обвиняемия собственик на холдинга "Монбат" Пламен Бобоков от 1 млн. лв. на 10 хил. лв., съобщава Дневник.


Освен намаляването на размера на гаранцията съдът посочва, че информацията, разменена между Бобоков и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, на която се крепи обвинението, не е секретна, а от публични източници. И освен това не са настъпили вредни последици от споделянето й, каквито трябва да са налице за обвинението по чл. 282 от НК.


Това е видно от определението на съда, с което "Дневник" разполага.


Пламен Бобоков се превърна в най-арестувания за кратък период обвиняем и с най-високата парична гаранция, налагана му при това два пъти. Първата парична гаранция от 1 млн. лв. му бе наложена и платена с първото обвинение - за промишлените отпадъци, по което е обвиняем и задържан под стража братът Атанас Бобоков и още четирима души.


Втори път му бе наложена парична гаранция в същия размер при повдигането обвинение по новото дело след влизането на прокуратурата с въоръженото "Бюро за защита" на главния прокурор в президентството на 9 юли - за сговор с президентския секретар Узунов "за извършване на престъпления". Именно тази втора гаранция Пламен Бобоков обжалва и съдът я намалява на 10 хил. лв.


Второто дело, с обвинения както срещу Бобоков, така и срещу Узунов - за сговор с президентския секретар за извършване на престъпления, беше широко представено на публиката от прокуратурата с разпространените чатове между двамата.


По обвинението за сговор (по чл. 321 от НК) съдът намира, че желанието на Бобоков да разполага с предварителна информация би могло да подкрепя тезата на прокуратурата, но "на пръв поглед". И с уточнението, че "предвид етапа на досъдебното производство


тепърва предстои събирането на допълнителни доказателства,


които от своя страна биха могли да потвърдят или разколебаят обвинителната теза". Но допълнителната конкретика и анализ на събраните до момента доказателства е правомощие на съда, който ще гледа делото по същество, в случай че обвиняемият бъде предаден на съд, уточнява съдът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион