Свързани новини

05.12.2012 08:41

RWE се оттегля от Набуко

Видян 1388 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германският енергиен концерн RWE се оттегля от участие в проектогазопровода Набуко, съобщи австрийската информационна агенция Фридъл нюз (FriedlNеws), цитирана от БНР.


Още през пролетта германската компания обяви, че обмисля да се откаже от участие в проекта. Сега обаче RWE потвърди намеренията си.


Германският енергиен концерн ще прехвърли своя дял в проекта на австрийската компания OMV, която ще стане най-големият акционер в Набуко със собственост от 33,3 процента.


Това е поредният сериозен удар за проекта, отбелязва Фридъл нюз. Строителството на газопровода, който е замислен да доставя газ на Европа като заобикаля Русия, е предвидено да започне през 2017 г., но не е изключено ново забавяне на неговото начало. "Булгаргаз" е сред участниците в проекта "Набуко". Предвидено е трасето на бъдещия газопровод да минава през България.


„Това е лоша новина за инвеститорите в Източна Европа, ако компания като RWE се отдръпва от проекта. Това може да окаже негативно влияние върху активите в региона“, коментира Найно Хаман, анализатор от NordLB, цитиран от Ройтерс.


RWE планира до края на 2013 г. да продаде активи за до 7 млрд. евро, за да запази кредитния си рейтинг и да понижи дълга си, след като години наред водеше политика на скъпи придобивания и се наложи да засили инвестициите, след като Германия реши да се откаже от ядрената енергетика.


Германският енергиен гигант планира да продаде чешката газова мрежа, но решението на компанията да се откаже от Набуко може да се окаже спънка зае бъдещата сделка, отбелязва информационната агенция.


От една страната това е най-големият актив в портфейла на RWE и по принцип е труден за продажба, а от друга пускането на Северен поток допълнително оказва натиск върху цената, тъй като тръбата предлага алтернативен маршрут за доставката на руски газ за Европа.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Още от началото на деня ще се чувствате уморени

Още от началото на деня ще се чувствате уморени.