Свързани новини

16.11.2012 10:41

Руските медии: "Газпром" даде на България евтин газ

Видян 1410 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Медиите в Русия коментират подписването на окончателното инвестиционно намерение за строителството на газопровода "Южен поток" на българска територия и постигнатата договореност за 20 % по-евтини доставки на газ за България. Според "РБК Дейли", който цитира анонимен източник, въпреки твърденията на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер, че цената на газа не е обвързана с проекта "Южен поток", в действителност е било точно така.


Цитираният от изданието източник смята, че под натиска на антимонополното разследване на ЕС срещу "Газпром" монополистът е станал по-сговорчив и коректен, но отстъпка от 20 % е наистина много съществена.


Според "ГазетаРу" подписаният договор за доставка на 2,9 милиона кубически метра газ на България по преференциални цени ще струва на "Газпром" около 3 милиарда долара.


„Газпром” се съгласи да даде на София една от най-ниските експортни цени в стремежа си да спази сроковете, обещани преди година от руския президент Владимир Путин. Но цената на газопровода междувременно нарасна до 16.6 милиарда евро, а с оглед необходимото за проекта разширение на руската система за газоснабдяване тя може да достигне 27 милиарда евро, пише „Коммерсант”.


Строителството на „Южен поток” ще започне на 7 декември, съобщи представител на „Газпром”, след като Съветът на директорите на проектната компания South Stream Transport прие окончателното инвестиционно решение за морската част на газопровода и за сухопътния участък в България. Възможно е президентът на Русия Владимир Путин да даде старт на строителството в Краснодарския край. Сътрудник в президентската администрация съобщава, че такова пътуване фигурира в графика на президента, въпреки че на няколко пъти е било отлагано. По негови данни на 3 декември Путин може да обсъди „Южен поток” по време на визита в Турция, пише  „Ведомости” .


Като цяло повечето експерти смятат, че "Южен поток" е прекалено скъп и ще изисква инвестции и в самата газопреносна система на Русия, така че цялото начинание ще надхвърли 20 милиарда долара, а периодът на възвращаемост на инвестицията ще бъде много дълъг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния си ум

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния