Черноморският флот на Русия е провел учение за налагане на морска блокада, съобщи Министерството на отбраната в петък

Свързани новини

21.07.2023 13:47

Русия с морска блокада в Черно море по време на учение

Видян 3417 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Черноморският флот на Русия е провел учение за налагане на морска блокада, съобщи Министерството на отбраната в петък. Ученията се провеждат, след като Русия и Украйна обявиха, че ще приемат, че всички граждански кораби, които пътуват до пристанищата на другата страна, превозват военни товари.

Според изявлението на руското министерство военните кораби и военноморската авиация са "тренирали изолиране на район, който е временно спрян за движение", и са "провели мерки за задържане на [симулиран] кораб нарушител".


По време на същото учение руски патрулен кораб изстреля крилати ракети по кораб-мишена. Той е бил успешно поразен и унищожен, съобщи министерството.

В понеделник Русия отказа да удължи срока на действие на Черноморската инициатива - споразумение с Украйна, постигнато с посредничеството на ООН и Турция, което позволява на Киев да изнася зърно през морските си пристанища. Москва заяви, че ООН не е успяла да изпълни своята част от сделката и да убеди западните държави да отменят санкциите, възпрепятстващи руския износ на храни и торове.


Руското министерство на отбраната съобщи още, че от четвъртък ще отмени гаранциите за сигурност по сделката. Сега то смята всички кораби, които се движат към украинските пристанища в Черно море, за "потенциални превозвачи на военни товари", а държавите, под чийто флаг плават, за "въвлечени в украинския конфликт на страната на киевския режим".

В четвъртък украинските военни отправиха подобно предупреждение, за което твърдяха, че е в отговор на руската политика. В изявлението Черно море беше обявено за "опасна зона" за руски и свързани с Русия кораби.


Преди това директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ повтори предупреждението на Съвета за национална сигурност на САЩ:


"Възможно е Русия да подготвя операция под фалшив флаг, при която да атакува кораб в Черно море. Виждаме някои много обезпокоителни признаци, че руснаците обмислят операции под фалшив флаг, на които обърнахме внимание и в навечерието на войната - с други думи, търсят начини, по които биха могли да извършат нападения срещу кораби в Черно море и след това да обвинят, да се опитат да обвинят за това украинците", заяви Бил Бърнс на Аспенския форум по сигурността, без да дава повече подробности.


Опитите да се припише на Русия подготовката на нападения срещу граждански кораби са "чиста измислица", тъй като това "напълно противоречи на нашите подходи", заяви в четвъртък посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов.


Това става в момент, когато Русия обстрелва южния украински пристанищен град Одеса с продължителни атаки.


През нощта срещу четвъртък руски ракети удариха складове за зърно в Одеса, унищожавайки тонове складирана реколта, тъй като силите на Москва насочват ударите си срещу града за четвърта поредна нощ, съобщи украински военен представител, предаде CNN.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 24.07.2023 09:46

    Одеса е руски град който руснаците вероятно ще си върнат. Изкуствено създадената Усрайна е вредно да има излаз на Черно море.

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

везни