Русия ще спре да доставя природен газ за страни, които отказват да извършват плащания в рубли, каза в понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Свързани новини

28.03.2022 14:09

Русия определи краен срок за плащане на газ в рубли

Видян 2606 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руският президент Владимир Путин упълномощи правителството, централната банка и Газпромбанк да предприемат необходимите стъпки за преминаване на всички плащания за руски природен газ от "неприятелски държави" към рубли от 31 март.




Мярката е насочена към "държави - членки на ЕС, и други държави, които са въвели ограничения срещу граждани на Руската федерация и руски юридически лица", се казва в заповедта, публикувана на уебсайта на Кремъл.


 


Русия ще спре да доставя природен газ за страни, които отказват да извършват плащания в рубли, каза в понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Решението, обявено за първи път миналата седмица, дойде, тъй като търговията с петрол в Русия беше оставена в безпорядък, тъй като вносителите отложиха поръчки поради последните санкции, въведени срещу Москва заради военната й операция в Украйна. 


 


 


Конфликтът в Украйна и последвалите санкции срещу Русия предизвикаха опасения за световна икономическа криза. Покачващите се цени на суровините водят до все по-високи разходи за потребителски стоки, енергия и храни, което поражда опасения от възможна рецесия в много страни и дори от глад в някои части на света. Решението на Русия да премине плащанията към националната си валута е взето в отговор на безпрецедентните санкции, наложени от САЩ и техните съюзници на финансовата система на страната. 


 


Рублата се срина до рекордно ниски нива, след като западните държави и Япония блокираха достъпа на Русия до част от международните ѝ резерви. След обявяването на смяната на валутата миналата седмица рублата достигна най-силното си ниво спрямо щатския долар и еврото от близо месец насам.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 agabaga 28.03.2022 17:02

    Това се казват санкции, с един точен ход на пешката и мат. Путин е велик богатир.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион