Песков обаче обърна внимание на опасенията на Сърбия, като отбеляза, че страната се е въздържала от всякакви враждебни действия или коментари срещу Русия във връзка с Украйна

Свързани новини

24.03.2022 14:52

България ще плаща за руския газ в рубли, "независимо дали й харесва или не": Кремъл

Видян 2699 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В четвъртък Русия отговори на опасенията на европейските страни относно плана за преминаване към разплащане за доставка на газ от евро към рубли.




Сръбският президент Александър Вучич заяви, че решението на Москва ще създаде много проблеми. Той обясни, че България - страната, през която се доставят доставки на газ за Сърбия и Унгария, е заявила нежеланието си да премине към плащане на газ в рубли.


 


В отговор говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в четвъртък, че въпросът е приключен и България ще трябва да плати в рубли, "независимо дали й харесва, или не".




Той обаче обърна внимание на опасенията на Сърбия, като отбеляза, че страната се е въздържала от всякакви враждебни действия или коментари срещу Русия във връзка с Украйна.


 


"Това не важи за Сърбия. Проблемът остава за решаване и, естествено, опасенията на Сърбия ще бъдат наш основен приоритет", каза Песков.




"Това е напълно нормално, [Вучич] е прав, това наистина може да бъде проблемна ситуация, защото в този случай България предприе враждебни стъпки срещу нас, така че ще трябва да плащат в рубли, независимо дали искат или не, дали им харесва или не", заяви Песков.


 


По-рано тази седмица бившият заместник-министър на енергетиката на България Явор Куюмджиев заяви, че страната е силно зависима от руския газ и няма алтернативи.




В първия сериозен отговор на западните санкции президентът Владимир Путин обяви в сряда, че Русия вече ще приема плащания за износ на газ за "неприятелски страни" само в рубли.


 


Срокът за преминаване към рубли при плащанията за газ все още не е обявен. Според Песков обаче условията за този ход ще бъдат изяснени директно на руските купувачи на газ в подходящ момент.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 руский военный корабл - иди нахуй 24.03.2022 17:53

    Зализан номенклатурчик с френско гражданство и тъпа дъщеря, живееща в Обединеното кралство..

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева