Свързани новини

01.06.2014 15:06

Румен Гайтански пак ще чисти София?

Видян 4864 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Румен Гайтански се готви за завръщане като концесионер по чистотата на София, сензационно оповести сайтът infonews.bg, като се позова на източник от ДАНС. Проверка на 19 минути сред осведомени по повод откриващия се след броени дни търг за ново раздаване на квотите за чистене на града, поддържане на зеленина и сметосъбиране – бизнес за 170 милиона лева годишно, показа, че наистина се очаквало подобно нещо. 

„Изгонихме Вълка от София”, провъзгласи след отмяната на концесията на Новера преди 5 години и 3 месеца тогавашният кмет на София Бойко Борисов. Той прекрати договора на концесионерите, след като 9 дни столичният град просто не се чистеше.

Новера беше дружество, което взе под една шапка легендарните фирми Волф, Дитц и Чистота, свързвани с бизнесмена Румен Гайтански, които чистеха столицата от времената на предишния градоначалник Стефан Софиянски. Фирмата, която ги събра, беше офшорка на Холандските Антили. Гайтански продължи да се води консултант на Новера, която използваше базата му, техниката, поддръжката и ремонта, коeто по думите на хора от екипа на офшорката струвало доста пари. 

Напомняме, че фирмите от кръга на бизнесмена чистеха 23 от 24 района в София. Само Банкя се чистеше от друга – фирма на семейството на Андрей Иванов, отстранения в края на 2011 г. шеф на Столичния общински съвет. Тя бе приватизирана на огромна загуба за данъкоплатеца по времето на Софиянски и реализира впоследствие невероятно изгодната сделка за отстъпване на концесията на местната минерална вода с Кока кола. 

В отговор на прекратяването на договора с общината, Новера заведе дела за милиони срещу София, които изгуби в българския съд. 

След това нае британски адвокати, които измислиха по-хитра тактика. Тъй като офшорката бе регистрирана на Холандските Антили, те се възползваха от наличието на споразумение за защита на инвестициите между България и Холандия. Така осъдиха в арбитража на Световната банка нашата родина – следователно всеки данъкоплатец, за общо 57 млн. евро. Така всяко дете, мъж и жена в България се задължи с 8 евро на фондовете, инвестирали в Новера - Accession Eastern Europe Capital AB и Mezzanine Management Sweden AB . Но и ни изложиха яко пред една от основните институции, които кредитират родината.

Сметката дойде в Министерството на финансите на финала на управлението на ГЕРБ при тогавашния вицепремиер Дянков, след като през лятото на 2012 г. бе постигнато споразумение с фирмите. 

Когато новината се появи първо в сайта Биволъ, се оказа, че и самата Новера е завела още едно дело в международния арбитраж, писа Медиапул. Вместо да се загрижи, финансовият министър тогава бе заплашил сайта Биволъ със съд, ако публикува информацията, която е събрал за безрадостната съдба на делата. 


Очаквайте продължение.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

везни