Свързани новини

23.09.2011 20:06

Румъния също отряза Холандия

Видян 1535 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като Холандия блокира приемането на Румъния и България в Шенгенската зона, днес на свой ред властите в Румъния забраниха вноса на нидерландски цветя. Румънската митническа служба е спряла на границата десетки камиони с цветя от Холандия под предлог, че са с неправилно оформени документи. В момента се извършват редица проверки. Холандските власти определиха румънските действия като „шантаж”.
На вчерашното заседание на Съвета на вътрешните министри на ЕС Холандия и Финландия блокираха приемането в Шенгенската зона на Румъния и България, като посочиха, че Букурещ и София трябва да положат повече усилия за борба с корупцията и организираната престъпност. По-рано днес агенция Фокус предаде, че Румъния е „разочарована”, че вратата на Шенгенското пространство е останала затворена за нея и призовава Европа да „спазва договорите”, без да оставя място за „произволни” решения. Това каза румънският министър по европейските въпроси Леонард Орбан ден след решението на страните от Шенген да отложат присъединяването на България и Румъния в зоната на свободно движение.
„Изпитвам дълбоко разочарование. Изпълнихме всички критерии, изисквани за присъединяването към Шенген, а ни казват просто „не”. Дори не ни дават перспектива”, заяви Орбан.
Вчера Холандия и Финландия блокираха влизането на двете страни в Шенген поради липсата на доверие за способността на София и Букурещ да осигурят ефикасен контрол на външните граници на ЕС.
„Това решение поставя проблем, който е по-мащабен от България и Румъния. То поставя принципния проблем за функционирането на ЕС. Дали правилата и договорите се спазват или се оставя произволът и субективните критерии да влияят върху решенията?”, заяви още Орбан.
„Критерият доверие не е споменат в договора за влизането в Шенген”, уточни още румънският министър.
„Холандците казват, че нямат доверие в нас. Обаче през юни имаше политическо споразумение в Европейския съвет, който взе решение за разширяването на Шенген паралелно с консолидацията на управлението на пространството. Това споразумение е нарушено. Какво доверие можем да имаме ние в дадената дума, дори на най-високо ниво?”, пита министър Орбан.
Без да отрича, че Румъния има още проблеми за уреждане, Орбан изрази съмнение в реалността на „вечното клише”, което сочи страната като най-корумпираната държава в Европа.
Въпреки „разочарованието и фрустрацията”, Букурещ няма да обърне гръб на Европа, увери министърът. „Не става дума за криза между Европа и Румъния. Просто не разбираме решението на две от страните-членки”, обяснява Орбан.
„В никакъв случай не препоръчвам бойкот или блокиране на преговорите за управлението на Шенген или по друг европейски въпрос. Консолидацията на Европа е наш основен интерес. В периода на криза, няма да бъдем тези, които увеличават напрежението”, посочи още румънският министър.


От своя страна Президентът на Румъния Траян Бъсеску заяви, че поема отговорността като държавен глава за това, че страната не се е присъединила към Шенгенската зона. Той пое и отговорността за нерешените проблеми в съдебната система, въпреки че няма правомощия в тази сфера.
„Поемам отговорността за въпроса за Шенген. Всички институции свършиха своята работа и докладите показват, че сме изпълнили всички технически критерии”, каза Бъсеску.
„Ние се отнесохме към въпроса много внимателно. Не успяхме да ги убедим, въпреки че министърът на правосъдието направи добро впечатление в холандския парламент. Но какво може да направи дипломацията, когато едно правителство отбелязва ромите, които просят агресивно във Финландия? Тогава всичко зависи от реакцията на общественото мнение”, посочи румънският президент в телевизионно интервю.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион