Свързани новини

06.07.2010 09:57

Ройтерс: БГ на бунт срещу енергийните навици на Русия

Видян 1450 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България планира да се пребори с енергийната си зависимост от Русия, като построи нов газопровод, който ще свързва страната със съседните й Гърция, Румъния, Турция и Сърбия, информира Ройтерс.


В енергийната стратегия на България до 2020 г. се отбелязва, че зависимостта на страната за доставката газ, суров петрол и ядрено гориво е традиционно свързана с Руската федерация. В тази връзка София иска новият газопровод да е готов до 2013 г., което ще позволи на страната да получава синьо гориво от Азербайджан, както и евентуално от по-далечни дестинации като Алжир, Египет, Оман и Нигерия. Правителството планира и построяването на АЕЦ "Белене", с мощност 2000 мегавата, като за целта се оглежда за западни инвеститори, въпреки сключените спогодби на предишното с руската "Атомекпорт". В новата стратегия на България се откроява подкрепата на София за Южния енергиен коридор, зад който застава ЕС, който коридор включва газопровода "Набуко", но без последният да се конкурира с руския проект "Южен поток", който трябва да мине през страната. Миналата седмица София нареди прокурорска проверка на договорите с "Газпром" за доставка на газ, сключени от предишното правителство, която проверка бе инспирирана от скок в цените на газа в страната. София изразява надежда, че при предстоящите разговори с руската страна ще бъдат постигнати по-добри условия, които да залегнат в нови споразумения за доставки на газ още тази година.
Енергийната стратегия на България включва и разработването на слънчеви, вятърни и хидро електростанции, с идеята до 2020 г. страната да може да произвежда 13% от необходимата й електроенергия (при първоначално заложени 16%). От стратегията не се огласяват детайли, но по всичко изглежда, че и след 2020 г. София ще остане енергиен износител, като 45% от произведената електроенергия ще идва от АЕЦ, 44% от ТЕЦ-ове, а 12% от алтернативни енергийни източници. Като цяло България планира през следващите 10 г. да вдигне с до 50% енергокапацитета си, влючително и чрез реновирането на остарели енергийни мощности и предприятия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв

Изпитвате нужда да докажете собствената си значимост


Изпитвате нужда да докажете собствената си значимост,