Свързани новини

09.01.2012 17:38

Рестарт за Бургас-Александруполис до 3 години

Видян 1042 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проектът Бургас-Александруполис ще бъде възобновен през 2014-2015. Тази позиция изрази експертът по енергийна сигурност проф. Нина Дюлгерова. Според нея решението да се откажем от проекта е политическо и не се базира на икономически основи.
„Положителната ОВОС е сериозен аргумент след години за неговата политическа реанимация“, категорична е тя. Освен това фактори като ръста в цената на петрола също могат да повлияят за съживяването на проекта според експерта. Ако петролът скочи до над $150 за барел, това ще доведе до рестартиране на Бургас-Александруполис, който бе стопиран от правителството за ужас на Русия, и Бургас-Вльора.
За Русия на този етап няма проблем, тъй като нефтопотокът ще бъде пренасочен към Балтийската транспортна система, смята Нина Дюлгерова. Страната ни според експерта по енергийна сигурност се е отказала от 30 милиона евро годишно печалба от транзитни такси. Сравнено с добива на шистов газ, по думите й, Бургас-Александруполис е далеч по-изгоден.
Спорна е технологията за добив на шистов газ. Добивът му е забранен в страни като Англия, Франция и Гeрмания, припомни Дюлгерова. Полша е на етап проучване, но вече има проблем с инфраструктурата - пътищата не издържат тежката техника за проучването.
Освен това според Нина Дюлгерова себестойността на шистовия газ е 10 пъти по-скъпа от тази на обикновения газ. Според оценки на природозащитници 1/3 от сушата на България и над 90% от територията на Североизточна България ще са в опасност от проучването и добива на шистов газ. В същото време, по думите на Нина Дюлгерова, едва 15% от преработения шистов газ ще остане в България, а останалия ще е за износ. Икономическият ефект ще е нулев, смята тя.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв