17.10.2010 17:57

Ректорът на СУ взема колкото старшина

Видян 3892 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ректорът на СУ Св. Климент Охридски проф. Иван Илчев изригна срещу държавата в изключително скандално интервю за новия брой на седмичника Супер 19'.


„В момента се води една абсолютно целенасочена кампания за промяна на системата на висшето образование в България в изгода на определени икономически интереси. И тъй като Софийският университет е първо най-силният и второ, винаги най-откровено е изказвал своите несъгласия – най-непослушният от политическа гледна точка, атаката се съсредоточава върху него“, казва проф. Илчев, който осветлява и всеизвестната истина, че у нас най-образованите хора са най-обезценени. „Гарантирам, че основната заплата на ректора с добавката, която получава затова че е ректор, е малко повече от основната заплата на старшина. В момента редниците в българската армия взимат около 800 лв, а нашите асистенти не могат да достигнат такава сума“, разкрива ректорът на Алма Матер.


„Бюджетът за образованието е близо 700 млн. лв, по милиард отиват за полицията и за армията. Това ясно показва кои са приоритетите. А министърът на образованието Сергей Игнатов има в своето ведомство повече учители, ученици и студенти, за които трябва да се грижи, отколкото има служещи в армията или полицията, без да броим, че от военните в днешната ситуация абсолютно нищо не зависи. Те не ни пазят от нищо, защото сме обкръжени от съюзници. Ако парите за полицията се даваха за реална работа, нямаше да имам нищо против. Но за съжаление там действащите служители са по-малко от 40% от общо работещите. При тази ситуация гарантът за сигурността и реда в България е новото поколение. И това, което се прави в момента е безумие и ще се отрази страшно тежко на обществото. Финансовият министър Симеон Дянков просто сложи образованието на дръвника“, продължава проф. Илчев. Припомняме, че СУ вече протестира срещу бюджета, като за 1 ноември е насрочен нов митинг.


„Премиерът, както и много от хората, не разбират какво е университет. Премиерът - по обективни причини. Той не е работил в такава структура. Университетите като цяло – Софийският в частност, се различават много от другите субекти на българското общество. В него няма строга йерархия, всеки е равен на другия. Казват на ректора „Издай заповед“. Хубаво, но като издаде ректорът заповед и някой не я изпълни, какво може да направи той? Почти нищо. Освен това ректорът е изборна длъжност. Той е на този пост за четири години. Ако е достатъчно глупав, може и за осем. След това става нормален преподавател. На него му е неудобно да нарежда на своите колеги. Те са равнопоставени. Много от тях са и по-авторитетни от него в своята научна област. Някои от тях са с много по-голям принос за привличане на средства и авторитет. Ти трябва да ги убеждаваш. И премиерът, който е бил винаги в командни структури, където се дава заповед отгоре надолу и се изпълнява, трудно може да разбере, че ректорът това не може да го направи“, казва още ректорът на СУ, като завършва интервюто си за Супер 19' по следния наистина христоматиен начин: „Да ме питате  „Бойко или не?“, е все едно да ме попитате „Какво предпочитате – фасул или опера?“



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да