През последното десетилетие лихвените плащания на тези държави са се увеличили четирикратно до рекордните 23,6 млрд. долара към миналата година, се посочва в доклада. Като цяло разходите за обслужване на дълга на 24-те най-бедни държави се очаква да нараснат до балон през 2023 и 2024 г. - с цели 39%, посочва финансовата институция.

Свързани новини

18.12.2023 18:00

Рекордните нива на дълга застрашават развиващите се страни: Световната банка

Видян 563 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според последния доклад на Световната банка развиващите се страни са похарчили рекордните 443,5 млрд. долара за обслужване на външния си публичен и държавно гарантиран дълг през 2022 г. на фона на най-големия скок на световните лихвени проценти от четири десетилетия.

Изследването установи, че това увеличение измества оскъдните ресурси от критични нужди като здравеопазване, образование и околна среда.

Плащанията по обслужването на дълга (както главница, така и лихви) са скочили с 5% спрямо предходната година за всички развиващи се страни, показва докладът. В него се посочва още, че 75-те държави, които имат право да вземат заеми от Международната асоциация за развитие на Световната банка, която подпомага най-бедните държави, са платили рекордните 89 млрд. долара разходи за обслужване на дълга през 2022 г.

През последното десетилетие лихвените плащания на тези държави са се увеличили четирикратно до рекордните 23,6 млрд. долара към миналата година, се посочва в доклада. Като цяло разходите за обслужване на дълга на 24-те най-бедни държави се очаква да нараснат до балон през 2023 и 2024 г. - с цели 39%, посочва финансовата институция.

"Рекордните нива на дълга и високите лихвени проценти поставиха много страни на пътя към кризата", заяви Индермит Гил, главен икономист и старши вицепрезидент на Групата на Световната банка. "Всяко тримесечие, през което лихвените проценти остават високи, води до това, че все повече развиващи се страни изпадат в затруднено положение - и са изправени пред трудния избор да обслужват публичните си дългове или да инвестират в обществено здравеопазване, образование и инфраструктура."


 Според Жил липсата на координирани действия от страна на правителствата на длъжниците, частните и официалните кредитори, както и многостранните финансови институции, може да доведе до "още едно загубено десетилетие".

Световната банка заяви, че рязкото покачване на лихвените проценти е засилило уязвимостта на дълговете във всички развиващи се страни. Само през последните три години в десет развиващи се страни са настъпили 18 държавни фалита, което е повече от броя, регистриран през предходните две десетилетия. Понастоящем около 60 % от държавите с ниски доходи са изложени на висок риск от дългови затруднения или вече са в такъв, се предупреждава в доклада.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион