Рецесията до голяма степен се дължи на забавянето в Германия, тъй като най-голямата икономика в ЕС продължава да се бори с комбинацията от слабо външно търсене, бюджетна криза, високи лихвени проценти и продължителни последици от миналогодишната енергийна криза.

Свързани новини

16.12.2023 17:00

Еврозоната ще навлезе в рецесия: Bloomberg

Видян 6438 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През последните месеци на годината 20-те държави от валутния блок на еврозоната ще изпаднат в първата си рецесия след пандемията, след като отбелязаха две последователни тримесечия на отрицателен икономически растеж, показа проучване на Bloomberg сред анализатори.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната се е свил с 0,1 % между септември и декември в сравнение с предишната прогноза за стабилни резултати, като икономистите очакват умерено възстановяване през следващата година.

"Съмняваме се, че се намираме в началото на подем", заяви Йорг Ангеле, икономист в банка Bantleon. "Насрещните ветрове остават силни, особено тези, произтичащи от масовото повишаване на лихвените проценти".

В доклада си от миналата седмица статистическата агенция Евростат отдаде спада на свиването на промишленото производство в еврозоната, което показва трайната слабост на региона.

Рецесията до голяма степен се дължи на забавянето в Германия, тъй като най-голямата икономика в ЕС продължава да се бори с комбинацията от слабо външно търсене, бюджетна криза, високи лихвени проценти и продължителни последици от миналогодишната енергийна криза.


Очаква се през четвъртото тримесечие Германия да отбележи спад от 0,2 %, което е повече от първоначално прогнозирания спад от 0,1 %.

Проучването на Блумбърг последва низходяща ревизия на растежа в 20-те държави, които използват еврото като своя валута, за последното тримесечие на 2023 г.

Резултатите от анкетата са в контраст с ноемврийската прогноза на Европейската комисия, която предвиждаше еврозоната да се върне към растеж през последните месеци на годината благодарение на отстъплението на инфлацията и силния пазар на труда.

Икономистите очакват инфлацията в еврозоната да се понижи донякъде едва до септември 2024 г. и да остане повишена значително над целта на Европейската централна банка от 2%.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева