Аржентинското песо

Свързани новини

26.04.2024 13:41

Реформите на Милей превърнаха аржентинското песо в най-добре представящата се валута в света: Bloomberg

Видян 371 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спорната „шокова терапия“ на аржентинския президент Хавиер Милей укрепи валутата на страната на ключов валутен пазар, постигайки нива, които нямат аналог в света, съобщава Bloomberg.

„Паралелното песо“, търгувано на синята суапова борса, е поскъпнало с 25% спрямо щатския долар през последните три месеца, което е повече от всяка една от 148-те други проследявани валути.

Изданието нарече това „шокираща статистика“, като се има предвид, че песото се е раздувало с 300% годишно, когато Милей пое властта през декември миналата година. Оттогава насам самоопределящият се като анархокапиталист успя да намали държавните разходи и да „задуши“ търсенето на всичко - включително и на долари - за да укроти бясната инфлация.

„Голямата новост в Аржентина е, че управляващият не се притеснява да плати политическата цена, която идва със строгите икономии - това е необичайно“, цитира изданието Хавиер Касабал, ръководител на проучванията в AdCap Grupo Financiero в Буенос Айрес.


Бюджетните съкращения на Милей може и да не са „най-големите в историята на човечеството“, както ги описа той, но в процентно изражение са по-тежки от около 90% от програмите за икономии, провеждани по света през последните няколко десетилетия.

Президентът е намалил почти 4% от БВП на Аржентина. На хартия това е довело до дълбока рецесия и съкращения. От януари насам песото непрекъснато поскъпва. Стандартът, който измерва действителната покупателна способност на Аржентина, показва, че тя се е повишила със 72%.

Това даде възможност на централната банка на Аржентина да купува долари и да попълни изчерпаните преди това резерви в твърда валута. Освен това тя вече не финансира правителствените разходи чрез печатане на пари и понижи лихвените проценти за четвърти път, откакто Милей встъпи в длъжност.


 „При това правителство икономическата политика започва да става рационална“, казва Карлос Перес, директор на консултантската компания Fundacion Capital.

Аржентинците също така изглежда имат по-голямо доверие в своята валута, което намали търсенето на долари. Перес отбеляза, че много хора, които са закупили американска валута като предпазна мярка срещу инфлацията, сега я продават обратно, за да си набавят песо, което им е необходимо за ежедневната работа.

Агенция Блумбърг определи ралито на песото като „ироничен обрат“ за Милей, като се има предвид, че той нарече валутата „екскременти“ по време на предизборната кампания и призова за пълното ѝ премахване в полза на долара.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни