Свързани новини

28.01.2013 10:27

Развитие на ядрената енергетика поискаха 832 742 души

Видян 1037 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Часове след края на първия в демократичната история на България национален референдум вече са обработени 100% от протоколите. По данни на ЦИК "За" ядрената енергетика са се произнесли 832 742 души, което е 60.66% от участвалите в народното допитване. Негативен вот са дали 37.9%, а 1.4% са недействителните бюлетини. Окончателните резултати ще бъдат ясно по-късно днес, когато от ЦИК ще обявят дали е прекрачен прагът от 20% избирателна активност, предаде bTV.


Най-висока избирателна активност е имало в област Плевен, където над 72% от упражнилите правото си на вот са отговорили с "Да". Най-вял е бил вотът в Търговище, където едва 25.6% от гласоподавателите са отишли до урните. Това съобщи пред bTV говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов.


Привържениците на ГЕРБ са се вслушали в призива на премиера Борисов. 77% са гласували с „Не”, само 23% са били „За”.


Още по-убедителни резултати сред симпатизантите на левицата. 98 на сто от поддръжниците на БСП са гласували с „Да”. Гласовете в ДПС са 84.8% „За” срещу 15 процента „Против”.


Въпреки призива за бойкот на референдума, отправен от Меглена Кунева, немалко симпатизанти на „България за гражданите” отидоха до урните. Разпределението на техните гласове е съответно 62.1% „Да” срещу 37.9% „Не”.


Предварителните сондажи подредиха националистите от „Атака” сред едни от най-активните участници в референдума. 73.3% от тях са гласували с „Да”, а 26.7 на сто с „Не”.


Най-силни противници на ядрената енергетика са симпатизантите на десните формации. При привържениците на ДСБ вотът се разпределя съответно 17.5% „За” срещу 82.5% „Против”. Най-ниска активност сред привържениците на СДС, ВМРО и РЗС. Заради това, социолозите не се наемат да направят анализ как са се разпределили гласовете при тях.


Най-много привърженици на ядрената енергетика има в селата и големите градове. Най-общо съотношението е 3 към 2. Интересни са резултатите в столицата - там мненията са разделени наравно. 49.8% процента са гласували „За”, 50.2 на сто са отговорили с „Не”.


Очаквано възрастта не е оказала особено влияние върху начина на гласуване. Единствената тенденция, която може да бъде откроена, е, че по-възрастното население - хората над 51 години, в по-голяма си част са подкрепили развитието на ядрената енергетика.


51.06% от гласувалите българи в чужбина са казали „Не” на ядрената енергетика, а 47.12% – „Да”.


В първите часове след вота политическите изводи взеха превес над анализите за бъдещето на ядрената енергетика в България. ГЕРБ оцениха референдума като загуба за всички българи, заради изхарчените за него 20 милиона лева. Оцениха го и като слаб резултат за БСП, които инициираха подписката за вота, но каузата им спечели едва 12% от хората с право на глас.


Според БСП резултатите са вот на недоверие към кабинет Борисов. Цялото ръководство на ДПС изненадващо се появи на пресконференцията на БСП. Въпреки че по време на цялата кампания, от Движението запазиха мълчание по темата на референдума, снощи хората на Доган подкрепиха социалистите.


Депутатите от Синята коалиция обявиха, че ще подготвят предложение до НС да се произнесе категорично против проекта „Белене”.


Тази година комисиите от трите избирателни района в София носиха чувалите списъците и протоколите на различни места. Припаднали жени са били на опашката в двореца на децата, където е разположена избирателната комисия на 25-и избирателен район - един от най-големите райони в страната с 480 секции.


В НДК достъпът беше напълно забранен от полицията. Паркирането беше забранено в целия квартал още от сутринта. Микробуси стоварваха членовете на комисиите и чувалите им и бързо потегляха.


Предаването премина при изключителна организация. Въпреки това обаче изискването документите да се предават от трима човека създаде трудности.


Хонорарите на комисиите са между 28 и 32 лева за членовете, секретарите и председателите. Заради слабото заплащане да участват в комисиите, най-често се съгласяват безработни или пенсионери.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв