Свързани новини

23.01.2023 05:53

Разследванията за къщата в Барселона и кюлчетата ще приключат до месец и нещо: Гешев

Видян 1005 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

И двете разследвания (за къщата в Барселона и кюлчетата в жилище, ползвано от Бойко Борисов, б.а.) предстои да приключат в разумен срок до месец, месец и нещо. Чакат се отговори от Кипър и една банка от ЕС, каза пред БНТ главният прокурор Иван Гешев.


"Като рефлекс ми е да отговарям - кюлчета, Барселона, кюлчета, Барселона", оплака се той. Гешев посочи, че прокуратурата процедира по един и същи начин спрямо всички лица. "Стандартът е еднакъв спрямо всички", допълни той.


В началото на юли стана известно, че прокуратурата не е успяла да изясни дали кюлчетата злато, снимани в чекмеджето в спалнята на Борисов, са купувани и продавани. За прокуратурата кюлчетата са "жълтите правоъгълни предмети", а информацията за този извод е базирана на данни от Министерството на икономиката и Българската народна банка (БНБ). Впоследствие се разбра, че прокуратурата е направила петорна експертиза, която показала, че снимките от спалнята на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в правителствената резиденция Бояна, на които се вижда чекмедже с евробанкноти и златни кюлчета са манипулирани. Този извод беше опроверган още през 2020 г. от независима експертиза.


Разследването на къщата в Барселона започна в края на 2019 г. и е свързано с международно пране на пари в големи размери чрез луксозен жилищен имот и магазин в каталунската столица. Беше обявено, че в него замесените до един имат връзка с Борисов. През февруари миналата година стана ясно, че испанските власти са изпратили на ДАНС доклад по него и то вече е прехвърлено в България. Досега прокуратурата не е напреднала особено, освен твърденията й, че е разпитала всички споменати в казуса, без на никого да е повдигнала обвинение и че превежда друг испански доклад, получен от нея.


Попитан има ли нещо общо между разследването срещу Нексо и това за къщата в Барселона, Гешев отговори: "И по двете разследвания става въпрос за пране на пари. И двете разследвания са с международен характер. В единия случай става въпрос за къща, в другия за милиарди. И двете са сложни разследвания. За да се приключат трябва съдействие от нашите партньори".


Той коментира и предложените промени в НПК и Закона за съдебната власт, свързани с въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор. „Това не е механизъм за разследване, а механизъм за отстраняване и овладяване на съдебната власт”, убеден е Гешев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което