Той отбеляза, че покачващите се цени на храните са вторият по важност финансов проблем за гражданите след разходите за енергия, като добави, че всеки четвърти купувач във Великобритания сега изпитва финансови затруднения.

Свързани новини

03.03.2023 07:58

Разходите за храна във Великобритания скачат със 17%

Видян 1357 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цените на хранителните стоки в Обединеното кралство са се повишили до нов рекорд от 17,1% през четирите седмици на февруари, според последните данни, публикувани от изследователя на пазара Kantar. Данните показват, че най-бързо нарастват цените на млякото, яйцата и маргарина.

В доклада се посочва, че инфлацията на хранителните продукти в страната е най-високата, откакто фирмата е започнала да проследява данните през 2008 г. , като добавя 811 паунда (980 долара) към типичната годишна сметка за пазаруване и принуждава британските домакинства да променят потребителските си навици.

"През февруари тази година се навършва цяла година, откакто месечната инфлация при хранителните стоки надхвърли 4%. Това оказва голямо влияние върху живота на хората", казва Фрейзър МакКевит, ръководител на отдел "Търговия на дребно и потребителско проучване" в Kantar.

Той отбеляза, че покачващите се цени на храните са вторият по важност финансов проблем за гражданите след разходите за енергия, като добави, че всеки четвърти купувач във Великобритания сега изпитва финансови затруднения.


Според проучване на Би Би Си някои стоки от първа необходимост са поскъпнали почти двойно през последните две години. Например пакет макаронени изделия от 500 г, който преди две години струваше 50 пенса, сега е на цена 95 пенса.

През тази година семействата в Обединеното кралство са изправени пред още по-тежък финансов натиск, тъй като правителството намалява подкрепата за енергийните сметки на домакинствата, а лихвите по ипотечните кредити продължават да се повишават, което задълбочава кризата с разходите за живот. Въпреки че общата инфлация в Обединеното кралство спадна до 10,1% през януари от най-високите си нива за последните повече от 40 години, цените на храните продължават да се покачват, което принуждава купувачите да се обръщат към магазините за намаления, твърдят икономистите.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 03.03.2023 09:31

    Малко им е на бритките, да им скочат още защото повечето са дебелаци. Малко пост няма да им навреди.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог