Доминик чува кукуригането на пауни по време на изкачването на скалата Сигирия (горе), често наричана Осмото чудо на света

Свързани новини

24.09.2023 16:29

Райски птици (и големи котки): Шри Ланка е известна най-вече със своите слонове, но истинската атракция е друг вид дива природа

Видян 6913 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Може и да не сте си помисляли да отидете в Шри Ланка, за да наблюдавате птици, но винаги е добре да се вслушвате в съветите на местните жители - дори на древните.

Преди около 5000 години на мястото, където днес се намира праисторическият пещерен обект Kurullangala, неизвестен художник е скицирал местните пауни. Изображенията са толкова точни, че е ясно, че наблюдаването на птици на този остров в Индийския океан е било на мода отдавна.

А пауните все още са там. Тяхното настойчиво кукуригане, което вечно напомня за спешно съобщение по системата за оповестяване, е повсеместно - чуват се дори по време на изкачването на скалата Сигирия, често наричана Осмото чудо на света.




Това е родното място на птиците, но те все още изглеждат нелепо, а оперението им е малко претрупано, като неуместен костюм за церемония по награждаване.

Но те са сред най-очевидните представители на чудната гама от екзотични птици, които, ако сами по себе си не са достатъчни, за да ви привлекат на този буколически остров, то със сигурност ще подсилят преживяването ви.


През последните години Шри Ланка изпитваше трудности. Дългогодишната гражданска война беше последвана от цунамито от Boxing Day през 2004 г., терористична атака през 2019 г., пандемията Ковида и срив на икономиката през 2022 г. Но въпреки всичко това страната остава дружелюбна, безопасна и оптимистична и толкова необикновена за природата, колкото винаги е била. Можете да направите услуга на страната - туристите от всякакъв вид са сериозно приветствани.

Посетих я за две седмици през юни, като обиколих острова с чудесен водач, Манодж Кумара, от Jetwing Eco Holidays.

Националният парк "Кумана" е едно от най-добрите места в света, където може да се види див леопард и мечка ленивец - но за един ден видях повече от 80 вида птици с прекрасни имена като обикновена йора, пурпурна слънчева птица, райска мухоловка и голям ракетоопашат дрог.



Полети на фантазията: Доминик забелязва рисуван щъркел в националния парк Вилпа


А в края на същия ден в луксозния хотел Jetwing Surf отпих джин с тоник, докато един азиатски зелен пчелояд - великолепна елегантна въздушна гимнастичка с безупречен грим на супермодел - ме разсейваше с летежите си в градината, за да грабне насекомите. Ако някога някоя птица е знаела, че е красива, то това беше тя. "О, погледни ме", сякаш казваше тя.

Успях да забележа леопард в националния парк Wilpattu в северозападната част на страната, но той беше намръщен като холивудска дива в лош ден. Няма значение. Той се спотайваше край едно езеро, пълно с птици.

Имаше боядисани щъркели, червени и розови като фламинго с наднормено тегло; чернокрили кокилобегачи с розови като на Барби крака; белобузи морски орли; крещящо лилави чапли и земеродни рибарчета - толкова много земеродни рибарчета с различни нюанси, като мостра от боя в магазин "Направи си сам". И докато леопардът гледаше, седнал на земята, цялата слава блестеше наоколо.



На снимката горе е белогуш гмурец в парка


В екологичния курорт Thamaravila вечерята на открито беше съпроводена от виковете на нощните птици на Jerdon и предупреждението, че може да се наложи да се махнем от пътя на скитащ слон.

Шри Ланка предлага едно особено нещо, което е изключително за основна сафари дестинация. Това ми стана ясно, когато една сутрин си почивах в очарователната къща Rosyth Estate House в Кегалле, близо до Коломбо. Наблюдавах и слушах от покрива, а сутрешният хор беше изпълнен с уникални гласове - "ток, ток, ток" идваше от жълточелата барбета; писъкът на висящия папагал от Шри Ланка; гукането на зеления гълъб от Шри Ланка. Нито една от тези птици не се среща никъде другаде по света.


 На снимката: Доминик чува кукуригането на пауни по време на изкачването на скалата Сигирия (горе), често наричана Осмото чудо на света


 Източник:DailyMail


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което