Свързани новини

30.05.2017 09:34

Радев събира КСНС заради рискове и заплахи

Видян 1072 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Румен Радев свиква от 10 часа заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).


Темата на първото заседание на КСНС е "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.


Ще бъдат обсъдени състоянието на армията, службите за сигурност и МВР.


В заседанието ще участват лидерите на парламентарно представените партии, председателят на НС, премиерът, министри, шефове на служби.


Сложната обстановка в регионален и глобален план, създава рискове за сигурността на страната, смята президентът Румен Радев.


"Затова насрочих и този Консултативен съвет за национална сигурност, за да може да оценим каква е нашата възможност да отговорим реално на тези предизвикателства. Какво е състоянието на въоръжените сили, на МВР, на специалните служби и от какви промени имаме нужда", каза президентът, цитиран от БНР.


Консултативния съвет за национална сигурност ще обсъжда и разходите за отбрана.


Трябва наистина да постигнем консенсус, тези 2% разходи за отбрана, за които говорим, кога ще бъдат достигнати като процент от брутния вътрешен продукт. В какво точно ще бъдат инвестирани и по какъв начин. Тук не само въоръжените сили, а и МВР и службите. Те всички имат своите проблеми, коментира Радев.


Темата за проектите за модернизация на армията, предизвика напрежение между президент и премиер през последните дни.


Преди няколко дни, на патронния празник на Военната академия "Георги Стойков Раковски", Радев каза, че като член на най-мощния отбранителен съюз, България твърдо ще следва политиката за достигане на 2% разходи за отбрана от БВП, 20 на сто от които да бъдат за инвестиции.


Премиерът Борисов обаче смята, във връзка с 2-та процента, че "за да се дадат тези средства, трябва да се вземат от някъде другаде". Колкото и да се мисли за армията, ние имаме и други приоритети, заяви той.


За 2017 г.  се предвижда България да похарчи за отбрана 1.63 на сто от БВП, ако бъдат изпълнени проектите за купуването на нова техника за Военновъздушните и Военноморските сили.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

дева