Проектът, по инициатива на България, предвижда пренос на допълнителни количества азерско синьо гориво към Европа като се използва съществуващата инфраструктура на газопреносните мрежи на четирите европейски държави.

Свързани новини

25.04.2023 13:46

Радев и Алиев дадоха път на азерския газ

Видян 1107 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Румен Радев бе домакин на инициативата Солидарити ринг, чиято цел е да се даде възможност азерският газ да стигне през България до Румъния, Словакия и Унгария. Специално за подписване на меморандума в София пристигна по негова покана и президентът на Азербайджан Илхам Алиев.



За новия енергиен маршрут подписи сложиха енергийният министър на Румъния Върджил-Даниел Попеску, на външните работи на Унгария Петер Сиярто, на икономиката на Словакия Карел Хирман и на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов, както и българският им колега, енергийният Росен Христов.



Същността на проекта е да се увеличи капацитетът на газопреносните мрежи на тези държави без изграждане на нови газопроводи. Става въпрос за пренос на 5 млрд. куб. м азерски газ, а инвестициите за увеличаване на капацитета са към 1 млрд. евро.


"В резултат на енергийната криза България предложи м.г. инициативата Solidarity Ring (STRING), която свързва газопреносните системи на България, Румъния, Унгария и Словакия и дава възможност за пренос на големи количества природен газ от Азербайджан към ЕС. Подписаният меморандум днес между представителите на тези пет държави е израз на общия стремеж за гарантиране на доставките на енергийни ресурси за нашите икономики и Европа, без тепърва да се изгражда нова скъпа инфраструктура.


Solidarity Ring може да се използва още сега заради добрата свързаност между страните в Централна и Източна Европа и дава възможност за най-бързи, сигурни и евтини доставки на природен газ, благодарение на отличното сътрудничество между България и Азербайджан и подкрепата на Европейската комисия.


Решението на азербайджанската енергийна компания СОКАР да отвори свой офис в София е и знак, и гаранция за устойчивото бъдеще на нашето партньорство", заяви Радев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да