Свързани новини

24.05.2019 13:15

Радев: Българската писменост се е превърнала в наш щит

Видян 1819 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



С вдъхновение нашите предци отредиха най-значимото място в националния ни календар за Празник на словото и просветата. Благословени сме да имаме за покровители светци, дарили ни буквите и не случайно, че техните последователи равняваме с апостоли. Дълбоко в темелите на нашата държавност са вградени писмеността и духовноста. Това каза президентът Румен Радев по време на тържественото отбелязването на 24 май пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Ето и пълният текст на словото на президента.

"С вдъхновение нашите предци отредиха най-значимото място в националния ни календар за празник на словото и просветата. Защото сме благословени да имаме като покровители светци, дарили ни буквите. И не е случайно, че техните последователи равняваме с апостоли.

В нашия български език народът ни е откривал своето спасение – от робството, от мракобесието, от отчаянието. Нерядко преследвана и обругавана, българската писменост се е превърнала в наш щит. Защото дълбоко в темелите на нашата държавност са вградени именно писмеността и духовността.

С днешната все по-напредваща глобализация, всяка година угасват езици, а с тях чезнат култури. Всяка осакатена и забравена дума отнема от националната, но и от световната съкровищница. С нея си отива и част от паметта на човешката цивилизация.

Затова ние българите сме призвани да пазим езика си, защото нашата, българска кирилица, не е достояние единствено на българския народ. Тя озарява едно много по-широко духовно пространство и свързва милиони хора от различни държави. Тя е нашият най-ценен дар към световното културно наследство.

24 май е празник на всички светли умове, които се противопоставят на невежеството и вярват в просветения прогрес. Най-сърдечно благодаря на генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, че прие поканата ми да бъде с нас именно в днешния вълнуващ ден, да сподели уникалния празник на един народ на духа, приел просветата, културата и писмеността за висша ценност.

Вярвам, че нейното посещение е признание за приноса на България към световното духовно богатство и ясен знак, че на полето на културата няма малки и големи държави.

Убеден съм, че народ, който от векове съзидава словото и твори светлина, тепърва има още какво да даде на човечеството.

Дълбок поклон пред святото дело на българския учител! Признателност към всички, неподвластни на невежеството и приели просветата, културата, науката и прогреса за своя пътеводна светлина! Успех по светлия път към знанието на вас, скъпи ученици!

Честит празник!"




Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци

Едно такова майско празнично се получава при вас

Едно такова майско празнично се получава при вас.