Той прогнозира, че през тази година инфлацията ще бъде под 10 процента. „Смятам, че увеличаването на лихвените проценти от БНБ и кредитните институции, ще намали леко потреблението и този хъс към ипотечните кредити, който се наблюдава в момента. Надявам се, че още през първото тримесечие ще станем свидетели на поетапно намаляване на инфлацията”.

Свързани новини

03.01.2023 10:30

Работи се по пакет от антиинфлационни мерки за подпомагане на най-уязвимите групи: Каримански

Видян 842 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Коментира се пакет от антиинфлационни мерки. Има създадена работна група за това. Най-важното е да спазим препоръките на МВФ, тоест тези мерки да бъдат правилно таргетирани спрямо уязвимите групи, заяви в студиото на „Здравей, България” съветникът на финансовия министър Любомир Каримански в коментар на идеята да се отпуснат 172 милиона лева под формата на пакет от антиинфлационни мерки.  

По думите му в рамките на две седмици трябва да има решение по този въпрос. „Става дума за подпомагане на хората за пътуванията с градския транспорт. Мисли се и за подпомагане за отоплението през зимните месеци и подпомагането на бюджетите на домакинствата във връзка с енергийната криза”, подчерта той.

Той прогнозира, че през тази година инфлацията ще бъде под 10 процента. „Смятам, че увеличаването на лихвените проценти от БНБ и кредитните институции, ще намали леко потреблението и този хъс към ипотечните кредити, който се наблюдава в момента. Надявам се, че още през първото тримесечие ще станем свидетели на поетапно намаляване на инфлацията”.

Каримански коментира и увеличаването на минималната работна заплата. „Проблемът е много комплексен. Да, има нужда от увеличаване на минималната заплата. Вероятно сумата от 780 лева отговаря на увеличаването за цялата 2022 година. Ако погледнем целогодишното повишение – то е малко над ръста на инфлацията за миналата година. Но трябва да приложим адекватна формула и към българския бизнес. Тоест да съблюдаваме ръста на икономиката с увеличаването на минималната работна заплата. Има дисбаланс. Защото не наблюдаваме чак такъв ръст на икономиката през последните няколко месеца”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 алчни циници 03.01.2023 11:34

    До кога управляващите и бизнес депутатите от НС ще унижват и докарват до геноцид собствения си народ? Точно от техните престъпни действия се оказа, че всички освен тях са в положение на "най-уязвими" и на ръба на оцеляването. Кога ще спре това нагло и цинично увеличаване на заплатите на властимащите по няколко пъти годишно обвързани странно с измислената средна заплата, а народа ще мре в мизерия, глад и болести?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое