Транспортните служители настояват за увеличение на заплатите с 30%. От синдикатът напомнят, че обещаните 37 млн. лева за повишаване на възнагражденията в сектора не са били осигурени.

Свързани новини

18.01.2024 09:36

Протест на градския транспорт в София затрудни движението в час пик

Видян 969 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Протестът започна в 8.00 ч. Участниците в 8:30 прекратиха протеста и пуснаха движението на градския транспорт в "Дружба 2", за да отидат на среща с кмета на София,съобщи БНТ. Те обаче остават в стачна готовност.

    "Протестът започва с блокиране на движението на автобусите в района на квартал Дружба 2. Няма да има движение на тези превозни средства от 8.00 до 8.30 ч. Колегите са в готовност да започнат шествие към Цариградско шосе, да бъде блокирано и то. Дали това ще се случи ще се разбере след срещата, която е предвидена в 9,00 ч. в общината", обясни Тодор Капитанов, експерт към КНСБ.

Транспортните служители настояват за увеличение на заплатите с 30%. От синдикатът напомнят, че обещаните 37 млн. лева за повишаване на възнагражденията в сектора не са били осигурени.


По-високи заплати поискаха служители и от Националния институт по метеорология и хидрология. Синоптиците от НИМХ казват, че миналата година са пропуснати при актуализацията на бюджетите на академичните институти и питат защо.


"В Северна България ще има пориви с по-висока скорост на вятъра до 20 метра в секунда."


Все по-трудно става решението за млад учен като Виктория Клещанова да остане синоптик в НИМХ:


"Заплащането все още не е достатъчно. Мен ме мотивира първото, което е - интереса към работата, която вършим. Аз съм завършила метеорология. Завърших и докторантура във Физическия факултет. Все пак най-доброто място за развитие за един млад учен е в НИМХ."


Миналата година бюджетът на института не е актуализиран. Затова настояват за допълнителни 4 милиона лева, с които ще могат да повишат заплатите с 20 процента.


"Няма как да назначаваме хора с високи изисквания от IT сектора, също и математици, хидролози, метеоролози със заплата 1200-1300 лева. Онази актуализация, която се направи от 1 август 2023 година за университетите, за институтите на БАН и за Селскостопанска академия, нас не ни засегна. Написахме доста писма, но по някаква причина останахме вън от плановете на държавата", каза д-р Анастасия Стойчева - директор Департамент "Прогнози и ИО" в НИМХ.


"Възнагражденията на квалифицирания ни оперативен персонал - най-многочислената част от него - метеорологичните наблюдатели се доближава до МРЗ, техните заплати, основни работни заплати са около 1100-1200 лева", обясни Анастасия Кирилова - синоптик, председател на синдикалната организация ВОН - КНСБ.


"В нашата сфера стартовата заплата е около 1300 лв. Ние сме кадри с висше специализирано образование, бакалаври и магистри, и тези пари не са достатъчни, очакваме увеличение", каза Павлин Петков - ръководител движение в "Метрополитен".


"Основното искане е увеличение на работните заплати с 30% за всички служители в градския транспорт и не само в София", каза Александър Шопов председател на Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ.


Миналата година заплатите са увеличавани два пъти с по 150 лева, сега синдикатите отново са готови за протест като първи на улицата излизат от Столичния градски транспорт.


От Столичната община съобщиха за БНТ, че за 2024г. е заложено увеличение на заплатите на работещите в транспорта с 15%. Бюджетът ще бъде внесен за обсъждане в СОС на 29 януари.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Важен ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Важен ден, особено за взаимоотношенията ви с околните.