Като ресорен заместник-министър на регионалното развитие, заедно с колегата Пламен Данаилов като заместник-министър – също от ИТН, в енергетиката, създадохме и успяхме да извоюваме с огромни усилия компенсации за нарасналите цени на тока за бизнеса, което за ВиК сектора беше жизнено важно

Свързани новини

27.09.2022 09:00

Промяната саботира ИТН за компенсациите за ток за ВиК, без които щяхме да оставим България без вода и за тунела под Шипка, който стартирахме: Деляна Иванова

Видян 4768 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Госпожо Иванова, ВиК-дружествата и състоянието на водопроводната ни мрежа – наличието на вода в домовете ни, са огромен национален проблем от десетилетия, над който дори управляващите не се замислят, какво беше отношението на последното редовно правителство към тази тема?
 
Като ресорен заместник-министър на регионалното развитие, заедно с колегата Пламен Данаилов като заместник-министър – също от ИТН, в енергетиката, създадохме и успяхме да извоюваме с огромни усилия компенсации за нарасналите цени на тока за бизнеса, което за ВиК сектора беше жизнено важно. Хората едва ли подозират, но в общия случай 50% от себестойността на водата им се формира именно от електричеството.


При фиксирана цена на вода и огромен ръст в разходите, дружествата щяха да фалират. Оттам – щяха да пресъхнат чешмите на България. Колкото и невероятно да Ви прозвучи, имаше огромна съпротива от страна на финансовия министър и вицепремиер Асен Василев, но ние успяхме, поне за периода, докато бяхме в управление.

През последните дни Промяната атакува дисциплината по усвояването на еврофондовете, което беше категорично оборено с числа от финансовото министерство. Къде е истината?
 
Този начин на говорене е много сериозен проблем. Безотговорните обвинения, без доказателства, в злоупотреби или липса на контрол по усвояването на европейски средства, могат да доведат до спиране на програмите. Изобщо да не повдигаме въпроса за увреждането на името на България пред ЕК и поставянето ни в по-неизгодна позиция спрямо останалите страни-бенефициенти.

Каква е истината, наред с числата, които Министерството на финансите изнесе и елиминира лъжите в изборната кампания?


Истината е, че като пряк свидетел на работата на управляващия орган на Оперативна програма Региони в растеж и програми в трансгранично и транснационално сътрудничество, категорично мога да кажа: ние сме изключително рестриктивни и спазваме законодателството по отношение на всички получени сигнали за злоупотреби и тяхното санкциониране. Това се доказва и от ниското ниво на грешка в програмите, управлявани в МРРБ.
 
От всичко, което казвате, разбираме, че управлението на кабинета Петков – Нинова е представлявало голяма вътрешна борба. Какво успяхте да свършите?
 
Доста неща, наистина с голяма битка за всяко от тях, като всичко съм систематизирала по области. Ще подчертая 2 от 28, защото за всички няма да ни стигне времето и мястото да ги опишем, а съм кандидат в Габрово и Стара Загора. Започвам от връзката между тях – тунела под Шипка, който е с национално значение. Въпреки коалиционните партньори от ПП и тяхната съпротива, след дълги години, стигнахме до подписване на договор с изпълнител и той е факт. Факт е и стартът на проектирнето на обекта. Следващата година вече трябва да започне изграждането му и да бъде пуснат през 2026 г.


По отношение на област Габрово, където съм и водач на листа, се борих за решаване на водния проблем на Севлиево – чрез ускоряване на регионалното прединвестиционно проучване, за да се осигури на финансиране на ВиК Габрово по Програма Околна среда 2021 – 27 година. Ще реконструираме пречиствателната станция, водопроводите, цялата мрежа. За допълване на инвестицията одобрихме и проект за общинско финансиране. Парите ги има осигурени от нас в МРРБ, чака се единствено договор от новия министър.


Ремонт на водопроводи ще има и за Габрово, като част от програма Околна среда. За Трявна най-важен е язовир Нейковци, за който имаме проекти, но не и финансиране. Затова предложихме алтернативи за подобряване качеството на водата в Трявна. Осигурили сме възможност за ремонт на 125 км пътища от републиканската мрежа в тази неголяма област като Дряново – Габрово, Трявна – Дряново, тунела при Дряновския манастир и др.


В област Стара Загора пътят Мъдрец – Обручище ще бъде ремонтиран. Подписани са договорите с избраните изпълнители на обществените поръчки за проектиране и строителство и за надзор на основния ремонт на 15,7 км от третокласния път Мъдрец-Искрица-Медникарово-Обручище. Средствата са осигурени по сметката на Агенция Пътна инфраструктура и всичко е в ръцете на изпълнителите. Друго изпълнено обещание е за ремонт на пътя Гълъбово – Симеоновград.


Занапред ще се опитам да помогна на Казанлък да запази името и авторитета на българската роза – може би най-красивия и най-популярния национален символ на нашата страна. В последните години международният ни авторитет на производител е поставен на изпитание и хората в този край отлично знаят за какво говоря. Ще помагам много за развитието на туризма, който съживява региона, предстои да бъдат открити сериозни инвестиции там с осигуряване на стотици работни места – само първият проект ще даде работа за 200 семейства.
 
Неплатена форма



Мария Пенчева


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог