Разследването е възложено на следовател  от Софийската градска прокуратура

Свързани новини

10.03.2022 11:15

Прокуратурата започна дело за шпионския софтуер Пегас

Видян 1200 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Софийската градска прокуратура е започнала досъдебно производство от 23 февруари за нерегламентирано използване на шпионския софтуер Пегас, съобщиха от държавното обвинение.


 


В хода на делото ще се разследва неправомерно копиране чрез компютърна програма на данни за достъп до информационна система, предназначени да засегнат повече от една информационна система и настъпването на тежки последици от това деяние.


 


Предстои да бъдат разпитани свидетели и да се назначат необходимите експертизи, уточняват от прокуратурата. Изпратени са писма до всички институции относно закупуването и използването на софтуера Пегас.



Преди месец прокуратурата обяви, че извършва проверка за евентуално неправомерно използване на израелския софтуер в държавни структури с цел нерегламентирано подслушване на български граждани. Това се случи близо година, след като скандалът около този продукт, който позволява извличане на съобщения, снимки и местоположение, активира микрофона, за да записва разговори и срещи в реално време, гръмна в световен мащаб.


 



"В хода на проверката прокурор в СГП незабавно е изискал информация от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) прилаган ли е в държавни структури продуктът на израелската технологична компания NSO Group Pegasus, както и извършвана ли е проверка на процедурите за използване и прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на конкретни граждани, включваща същия продукт", твърди държавното обвинение. Сходна информация е изискана от ДАНС, ДАТО и други.




Междувременно Европейският парламент създаде анкетна комисия, която да проучи обвиненията за използването на шпионския софтуер Пегас от правителствата в блока, по-специално в Унгария и Полша.


 


Депутатите гласуваха с огромно мнозинство да "разследват предполагаеми нарушения на правото на ЕС при използването на софтуера за наблюдение, наред с други, от Унгария и Полша", се казва в изявление, цитирано от БГНЕС.





 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей

Може да откриете, че прекарвате повече време сами

Дали заради разпукващата се пролет или просто е дошъл