Прокуратурата не е открила пране на пари или укриване на данъци в реализираната от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов печалба от 1 600 000 долара. Това се вижда от постановление на Софийската градска прокуратура, с което е прекратено разследването, образувано от спецпрокуратурата по материали от антикорупционната комисия КПКОНПИ. „Сега“ разполага с документа от 15 страници, подписан от прокурора още през февруари т.г.

Свързани новини

14.08.2023 10:50

Прокуратурата оневини Лъчо Мозъка за пране на пари

Видян 2454 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата не е открила пране на пари или укриване на данъци в реализираната от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов (Лъчо Мозъка) печалба от 1 600 000 долара. Това се вижда от постановление на Софийската градска прокуратура, с което е прекратено разследването, образувано от спецпрокуратурата по материали от антикорупционната комисия КПКОНПИ. „Сега“ разполага с документа от 15 страници, подписан от прокурора още през февруари т.г.

Разследването е образувано през август 2021 г. за пране на пари – за това, че народен представител е придобил имущество, за което предполагал, че е придобито чрез общественоопасно деяние. Разследвано е обаче и данъчно престъпление.

Иванов е народен представител от ГЕРБ за десети пореден път, за първи път е депутат в 40-ия парламент, чийто мандат започва през юли 2005 г. От години той демонстрира близост с лидера и дългогодишен премиер Бойко Борисов, като дори бе обявен за негов личен лекар.

Какво е установено по делото

Иванов извършва консултантска дейност за американска компания, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, той е получавал акции на дружеството. Няколко години по-късно депутатът продава част от акциите си на борсата и реализира голяма печалба – 1 600 000 долара. Тогава става обект на интерес от страна на службите, които започват проверка.

Като лекар, успоредно с депутатството, той от години работел с американската компания „Ензолитикс“, в чието ръководство е българинът Хари Жабилов. Името му нашумя в България през миналото десетилетие покрай разработването на препарат за лечение на ХИВ и няколко вида рак. Продуктът е тестван още преди 1989 г. от покойния му баща д-р Хари Жабилов.

През 2018 г. Иванов сключва договор за консултантски услуги с компанията на Жабилов-младши, като още отпреди това работел за фирмата през посредник, но без да получава възнаграждение. В договора му от 2018 г. било записано, че за дейността си депутатът ще получи 20 млн. акции на дружеството, но към онзи момент те не са му предадени и предоставени.

През 2018 г. Жабилов издал 20 милиона обикновени акции като компенсация на Иванов за вложените труд и усилия, без негово съгласие, но със знание за това, установява прокуратурата. Номиналната стойност на акциите била 0,0001 долара. Тъй като компанията била с акции под 3 долара, те можело да се търгуват само на специална борса. Това означава, че притежателят на такива акции няма право да търгува с тях 2 години след издаването им. Затова и Жабилов не ги изпратил на Иванов веднага след издаването им. Направил го през януари 2021 г.

Процедурата по отблокирането и прехвърлянето им в акаунт на Иванов не е автоматична и била задвижена от него на 15 януари 2021 г. На 25 февруари Иванов сключва договор за брокерска услуга с инвестиционен посредник, който продава 18 459 993 акции на „Ензолитикс“.

Преди 13 януари 2021 г. Иванов не е разполагал с акциите, не е можел да оперира с тях и не е имал сигурност, че ще му бъдат предадени, с оглед на което не ги е декларирал в имуществената си декларация пред КПКОНПИ, обяснява прокурорът в постановлението. Ако е притежавал акциите на хартиен или електронен носител, но не ги е декларирал, това би било нарушение, разсъждава още обвинителят.

По делото е назначена съдебно-банково-финансово и икономическа експертиза. Тя показва, че от инвестиционния посредник за периода 12 март 2021 г. – 25 май 2022 г. по сметката на Иванов са постъпили 3 949 767,09 долара. Акциите са продадени за над 4,1 млн. долара, но има комисионни и разходи за възлагане на трето лице.
Данъчната ревизия

По делото са наредени две ревизии – на Хари Жабилов и на Лъчезар Иванов. Те обхващат периода от началото на 2016 г. до края на 2020 г. За Жабилов не са констатирани доходи от източници в България, нито данъчни задължения.

За Иванов ревизиращият екип установил, че за 2016 г., 2017 г. и 2018 г. разходите му не превишават размера на приходите. Но съпоставката на доходи и имущество показала, че за 2019 г. и 2020 г. разходите превишават размера на получените средства и доходи. С 44 748 лв. за 2019 г. и с 23 439 лв. за 2020 г. Така е установено, че се дължат данъци – 4474 лв. за 2019 г. и 2343 за 2020 г., а също и лихви – над 1400 лв. за двете години.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 14.08.2023 14:56

    колко хора си губят времето с този индивид, чийто основен грях е натрапването на ваксината срещу рак на шийката на матката с множество смъртни случаи и тежки увреждания, тн технически грешки са за комисионните от ваксиналните фирми и подлъгване на болни да бъдат безплатно включени в изпитването на нови молекули, за което е изградена стройна система в България с над 1000 такива центъра, там се плаща на изпитателите - лекари и всякакви други, но не на пациентите, които си залагат здравето и живота

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес може да се развихрите

Днес може да се развихрите, светът ще има нужда от