Софийската градска прокуратура е отказала да иска от съда разпускането на партия Възраждане, за което настояваха от Българския хелзинкски комитет и редица общественици, подписали в края на юли сигнал до и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов, съобщава Сега.

Свързани новини

16.11.2023 16:11

Прокуратурата няма да иска закриване на Възраждане

Видян 639 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийската градска прокуратура е отказала да иска от съда разпускането на партия Възраждане, за което настояваха от Българския хелзинкски комитет и редица общественици, подписали в края на юли сигнал до и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов, съобщава Сега.


Наблюдаващият прокурор приема, че разпускането на политическата партия би било непропорционална и радикална намеса. Възраждане е парламентарно представена, тя подлежи на контрол от административните органи по Закона за политическите партии, а членовете и симпатизантите ѝ така също и по Закона за МВР. Прокуратурата също има инструментариум, ако има данни за престъпление. А Възраждане не е опасна, тъй като няма шансове да управлява сама. Това обяснява прокурорът, отказал да сезира съда с искане за прекратяването на партията на Костадин Костадинов.


В сигнала на БХК се искаше и Възраждане да бъде обявена за противоконституционна. Прокурорът обаче обяснява, че това може да бъде сторено само от Конституционния съд. "Възраждане извършва действия в явен разрез с установения в Република България демократичен и правов ред", се казваше в сигнала.


Според него има и "призиви и форми на насилие над други български граждани", дейността на партията "отрича човешкото достойнство, свободната воля, гражданските и политическите права на българските граждани", "подбужда към насилие" и си поставя за цел


"премахване на установения демократичен модел на публична власт".
Авторите на сигнала се позовават на целите и програмата на партията на Костадинов, на позицията ѝ за мерките по време на пандемията, на действията ѝ във връзка с руската агресия срещу Украйна, на позиции против бежанци, чужденци, етнически малцинства, LGBT общността и т.н.


В сигнала не се твърди, че Възраждане системно нарушава Закона за политическите партии, нито има доказателства за това, казва прокурорът. Възраждане участва в избори, подава годишни отчети до Сметната палата и провежда заседания на ръководството си, пише още в прокурорското постановление.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей