Данните показаха, че по-доброто представяне на услугите спрямо производството е най-силното от януари 2009 г. насам.

Свързани новини

28.05.2023 17:00

Производствената активност в еврозоната се забавя: S&P Global

Видян 13312 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според проучване на S&P Global производствената активност в 20-те държави, използващи еврото, е намаляла с най-бързия си темп от пандемията Covid-19 насам на фона на задълбочаващата се разлика в глобалното търсене на стоки и услуги.


Публикуваният доклад показа, че индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в промишлеността е спаднал до 44,6 през май от 45,8 през април и се е понижил още повече под границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването. Подобен показател за услугите спадна до двумесечно дъно, въпреки че показанието му от 55,9 все още сигнализира за стабилна експанзия.


Данните показаха, че по-доброто представяне на услугите спрямо производството е най-силното от януари 2009 г. насам.


Разширяването на растежа през май беше водено от най-голямата икономика в еврозоната - Германия, където производството нарасна с най-резкия темп от 13 месеца насам, макар и само в сферата на услугите. Според S&P на най-голямото разширяване на производството в сектора на услугите от август 2021 г. насам е противодействал най-резкият спад на производството на стоки в Германия от шест месеца насам.


Във Франция, втората по големина икономика в еврозоната, растежът се понижи до най-ниското си ниво за настоящия четиримесечен период на експанзия, като отслабеният растеж в сектора на услугите бе съпроводен от още по-значителен спад в производството на стоки.



Въпреки че останалата част от региона като цяло отчита растеж за пети пореден месец, експанзията се забави до най-ниското си ниво от февруари насам поради по-бавния растеж на услугите и все по-силния спад на производствената продукция, сочи проучването.


"БВП вероятно е нараснал през второто тримесечие благодарение на доброто състояние на сектора на услугите", заяви Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Хамбургската търговска банка. "Производственият сектор обаче е мощна спирачка за динамиката на икономиката като цяло. Германските компании от този сектор са особено силно натиснати от спирачките", добави той.


Според икономиста Европейската централна банка (ЕЦБ) "ще има главоболие" от данните за PMI цените, тъй като продажните цени в сектора на услугите всъщност са нараснали повече, отколкото през предходния месец. "Именно развитието на цените в този сектор ЕЦБ наблюдава с предпазливо око", обясни де ла Рубия, като добави, че "възходящото движение, което все още се наблюдава тук, пречи на централната банка да направи пауза в лихвените проценти".



 Снимка: Ройтерс


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес е подходящ момент да изследвате своите мисли

Днес е подходящ момент да изследвате своите мисли,