Свързани новини

07.01.2013 14:32

Професор Кортенска с писмо до премиера Бойко Борисов

Видян 3279 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поместваме оригиналното писмо на проф. Кортенска до Бойко Борисов:


Господин премиер,
Един конкретен казус, който виси във въздуха без решение повече от три месеца- този със злоупотребата с 14-те милиона лева на фонд „Научни изследвания“ ме мотивира да напиша това открито писмо до вас, г-н Борисов. Нещо като SMS-ите на учените лично до Вас, от протеста им малко преди Нова година. Помните, нали?!
 Дано не се изненадате, че има провали в особено големи размери във вашия екип, оглавяван  министър Сергей Игнатов, тъй като всички злоупотреби и безобразия, които ще изредя,  бяха дълго прикривани лично от него, но скандирани като недопустими на площада, написани на транспаранти от BG учените. Каква обществено „приемлива“ персона  е поставена от министъра ви да оглавява Фонд „Научни изследвания“- „калинка“ като Рангел Гюров и то в науката, малко е прекалено, нали? При това лицето, което се представя за професор се оказа и агент на ДС, както и притежател на спретната къщурка на Азорските острови. Това последното го призна вашият министър Игнатов- с гордост?! Защо- ще трябва вие да разберете! Надявам се, че на тази поредица от безобразия ще можете да реагирате по публично приемлив начин. Иначе да ви предупредя, че BG гражданите и учените го смятат за недопустимо- в свои декларации, открити писма и протести. Както и хулите на управителят на същия този фонд Христо Петров, който нарича учените търтеи и с особена погнуса ги определи като озверели. Да, озверели защото същия този Петров е допуснал каналджийска фирма да получи тлъста сума за научен проект?! Когато в Комисията по образованието в Парламента беше зададен този скандален въпрос на същия този управител Петров, отговорът беше, че ще бъде проверено?! Кога? Конкурсът, който бе атакуван от БАН, СУ, множество университети, като непрозрачен и с множество нарушения, вече е приключен, 14-те милиона- раздадени?! Не е ли редно предварително да бъдат проверени получателите на парите на данъкоплатците?!
Но това, което е  наистина стъписващо е изслушването на министър Игнатов в Парламента. Всеки може да прочете стенограмата на българския Парламент, на Комисията по образование /19 декември/, в която се разбира, че Игнатов не спазва и не работи по предложения от МС и приет от ГЕРБ закон, който регулира научната дейност, не се отчита всяка година пред Парламента, не конституира колективен орган, който да следи за администрирането на сферата на научните изследвания. Значи, настоящата криза, със злоупотребата с 14-те милиона лева, е предизвикана от неговото бездействие- цели 2 години. Затова оставката на Игнатов е неотложна. Не е преувеличено… Или мислите, че критиките на най-авторитетното списание в Европа- „Нейчър“, на българските учени по света са нищо… А 14-те милиона- те плява ли са в тази криза?! Но да ви кажа и друго. Вашите депутати в Комисията по образование, като видяха тези безобразия, които трябва да се разследват, какво мислите, че направиха…Напуснаха заседанието! Отказ от управление и отговорност- само няколко часа след като в МС вие поискахте пълна проверка на случая. Така всичко остана да виси във въздуха и дори тези началници- Игнатов, Гюров и Петров се готвят да разпределят още 2 милиона грешни пари сега, през януари 2013 г. Това не може да бъде истина! Очаквам да го спрете!
Когато описах на европейски колеги, случващото се с мен, български професор, два пъти награден от комисията по образованието на ЕС, ми поискаха заклет преводач, защото не можаха да повярват, че няма грешка. От месец октомври публично дадох две интервюта за злоупотребите, които могат да се случат с разпределянето на единствените пари за наука в България. Никой не реагира. Очаквах, че ще излезе министъра и ще изтъкне доводи, ще иска дебат. Но стана така- всеки говори каквото иска. Но без резултат, свободия! Това не е демокрация и за това са пример другите европейски страни. Защото, когато в една демократична, европейска страна бъде поставен проблем – в медиите, чрез протести, в повечето случаи има оставки на министри и висши чиновници. Има дебат по същество.В България- обратното. Вие, г-н Борисов лично се опитвате да коригирате някои проблеми в крачка, но не давате ход на европейската практика- с оставките. Това създава демокрация на парче- решаване на някой много назрял въпрос от премиера, но не опит да се сменят неработещите и корупционни структури, личностите в управлението, да се подобри системата.
Сега смятам, че наистина ще ме разберете, защото знам, че сте цитирали римската поговорка: Истината ражда омраза! Вместо дебат и аргументи, аз бях отстранена като член на ИС на въпросния фонд, чрез сайта му. Не сте чували такова нещо, нали? И в Европа не са чували? Без предупреждение, поне да бяха спазили трудово-правните норми. Все пак сме в правова държава! Но това е нищо! Самият министър ме обвини в множество грехове, заплаши ме, че съм дадена на прокурор и вече ме представиха по медиите зад решетките. С една дума използваха всички злоупотреби с власт, за да ме оклеветят. След това на сайта на същия този научен фонд, държавна институция пуснаха съобщение, че събират сведения срещу мен…Не е ли милиционерско?! А?
Очаквам не да ми отговорите, а да направите необходимото. По делата ще ви познаем, г-н Премиер!


Проф.д-р Мирослава Кортенска



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак