Свързани новини

01.09.2011 15:41

Пробив в сигурността на Wikileaks разсекрети над 250 хил. дипломатически грами

Видян 1227 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 250 хил. дипломатически грами е разсекрети сайтът Wikileaks, пише CNN. Освен тайна кореспонденция обаче, в тях могат да бъдат намерени и имена на източници на информация, които често са защитавани с цел опазване на сигурността им. Според медията обаче изтичането на информацията е по-скоро плод на техническа грешка от страна на Wikileaks и администраторите на сайта не са контролирали процеса на публикуване на грамите, както и на паролите за отключването на файловете, които са криптирани.


Според официално изявление на Wikileaks в Twitter, виновен за изтичането на информацията е редакторът на разследващия отдел на британския вестник "Гардиън" Дейвид Лей, който "без наше знание и одобрение е направил публични и паролите за отключването на информацията в книга, публикувана от изданието му". През февруари Лей публикува книгата "Wikileaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy" (Wikileaks: Войната на Джулиан Асандж срещу секретността). В него редакторът на "Гардиън" описва как се е сдобил с паролата за декриптиране на файловете лично от Асандж.


От "Гардиън" отговориха, че обвиненията на Wikileaks са неоснователни. Издателите на вестника потвърждават, че в книгата е публикувана паролата за декриптиране на грамите, но не и информация къде точно са тези грами. Британското издание твърди, че от WikiLeaks не са изразили притеснения за разкриването на паролата, когато книгата е била публикувана.


"Безсмислено е да се твърди, че книгата на "Гардиън" за WikiLeaks е изложила сигурността на риск по какъвто и да е начин. Тя съдържаше паролата, но не и детайли за местонахождението на тези файлове. Освен това ни беше казано, че това е временна парола, която няма да бъде валидна и ще бъде изтрита в рамките на няколко часа", твърди изданието. "Ако някой е смятал, че такова нещо може да навреди на сигурността, те имаха седем месеца на разположение да премахнат тези файлове. Фактът, че не са го направили, доказва, че проблемът не е причинен от книгата на "Гардиън", допълва вестникът.
Историята на скандала започва през ноември миналата година, когато Wikileaks обяви, че ще започне да публикува разсекретени дипломатически грами с избрани медийни партньори, сред които британският "Гардиън", немския "Шпигел" и френския "Льо Монд". В момента списъкът с медии, с които работи Wikileaks, наброява над 90 издания по цял свят.  С тях Wikileaks споделя т.нар. "суров файл", в който се съдържат грамите, и паролата за отключването или по-точно декриптирането му.


В последствие, повечето медии, включително и Wikileaks, редактират материалите преди те да бъдат публикувани разкритията в тях. Самите Wikileaks публикуват грамите на сайта си, след като от тях бъде премахната информацията, която може да застраши източниците на дипломатите и информаторите им. И тъй като Wikileaks е атакуван непрекъснато, администраторите на сайта са отправяли не един и два призива за създаването на т.нар. "огледала" на сайта или по-точно точни копия на съдържанието му с цел предпазване от загуба на информация.


При създаването на тези "огледала" обаче, се копират и тези сурови файлове, в които се съдържат данни за източници на информация, използвани при създаването на грамите. Хората, създавали резервните копия на Wikileaks обаче не са знаели, че има парола, с която могат да бъдат разкодирани тези файлове и следователно да бъдат застрашени източниците на информация. Тази парола е била публикувана няколко месеца след старта на дейността на Wikileaks в книгата на "Гардиън".


В последствие обаче се оказва, че всеки може да получи пълната информация на дипломатическите грами, преди намесата на редакторите на медиите, с които работи Wikileaks или администраторите на сайта. В нея влизат и данни за защитените източници на информация.


Все още не е ясно как точно Wikileaks са разбрали за пробива с сигурността си, нито кога е станало това. От миналата седмица обаче скоростта на публикуването на грамите се увеличи драстично. Така до миналата сряда на сайта бяха качени едва 10% от всички изтекли документи, а до сряда тази седмица са публикувани над 140 хил. нови грами, което е над 50% от всички 250 хил. документа.


В свое официално изявление администраторите на сайта твърдят, че забързването е с цел "максимално увеличаване на ефекта от публикациите" и "позволяване на достъп до информация за всички". Преди седмица те призоваха за създаването на резервни копия на сайта отново и публикуваха разкритията си и в Twitter.


От Wikileaks обявиха, че преди две седмици са взели спешни мерки, за да предотвратят разпространяването на паролата. Сред тях е ускоряването на публикациите с цел "показването на максимално голям обем информация на журналистите и адвокатите, отговарящи за защита на човешките права". Wikileaks са се свързали и с американското Вътрешно министерство, за да предупредят за пробива в сигурността. Разговорът между представителите на сайта и Вашингтон е продължил 75 минути. Целта е била американската администрация да има достатъчно време да предупреди източниците си, които могат да бъдат изложени на опасност.


От Wikileaks обаче отричат да имат вина за пробива. В съобщение в Twitter те коментират, че "Няма изтичане от Wikileaks. Проблемът идва от един от водещите ни медийни партньори и на един по-конкретен човек".


Създателят на Wikileaks Джулиан Асандж все още не е коментирал случая.


 


Автор: Дневник



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

дева