Присъединяването към еврозоната ще позволи на централната банка да води монетарна политика, допълни Радев.

Свързани новини

09.12.2022 14:13

Присъединяването към еврозоната ще ускори структурните реформи у нас: Шефът на БНБ

Видян 605 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Въвеждането на еврото е нормализиране и надграждане на паричния режим в България, заяви управителят на БНБ Димитър Радев по време на конференция в София, предаде БНР.

Присъединяването към еврозоната ще позволи на централната банка да води монетарна политика, допълни Радев.

"Присъединяването към еврозоната ще ускори процеса на структурните реформи в България. Процес, който е сериозно забавен.

Ще подобри условията за финансиране и също така ще увеличи инвестициите в страната. Съвкупността на всички тези фактори създава среда за постигане на траен, изпреварващ икономически растеж, а това именно е водещият фактор за ускорена конвергенция и, разбира се, за увеличавена доходите".


Вицепрезидентът Илияна Йотова благодари на ръководството на БНБ, че не допуска политическа намеса при вземането на решения свързани с влизането на България в еврозоната и направи паралел с решението от вчера, което остави България извън Шенген.


"Благодаря ви, колеги, за тази експертност и за това, че не допускате грубата политическа намеса. Както впрочем преди години стана с обвързването на членството ни с Шенген с един съвършено друг механизъм, какъвто е механизмът за проверка и сътрудничество. Само по себе си това изместване обезсмисля силата на договорите и на собствените ни решения, след като всеки път, пренебрегвайки условията и критериите по договорите, ние се опитваме да вкарваме нови такива. Води до двойни стандарти. Политическото говорене за еврото поставя хората в още по-объркана позиция. Нека се чуват по-силно експертите, които най-добре ще ни обяснят позитивите и негативите и ще ни подготвят за очакваното."


При откриването на конференция България в еврозоната Йотова призова за разяснителна кампания, която да отговори на въпросите и страховете на хората за ефектите от въвеждане на еврото в България. По думите ѝ липсата на информация поражда среда за скептицизъм и конспиративни теории.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 скъпоплатен продажник 09.12.2022 12:56

    Оцеляването на българите или реформите, които не се случват 30 г са по-важни? Този продажен скъпоплатен чиновник е същия като Иван Искров, с чиято дейна помощ беше фалирана КТБ. Сега тази продажна подлога Радев иска да фалира България и бълг.народ? Изроди и безродници!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

В днешния последен априлски ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. В днешния последен априлски ден и в навечерието на