Свързани новини

18.05.2016 16:47

Президентското вето падна

Видян 1732 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      ГЕРБ и част от РБ задоволиха искането на коалиционните си партньори от Патриотичния фронт и  президентското вето падна в името на кабинета и мнозинството. Това стана с гласовете на партията на Борисов, ПФ, управляващото крило на Реформаторския блок, БДЦ и Атака. Така тройната коалиция е спасена, тъй като патриотите бяха заплашили, че ще напуснат, както направи АБВ преди седмица.
Вотът, предшестван от серия кризисни разговори, бе разглеждан като тест за потенциала на новото динамично мнозинство в парламента след оттеглянето на АБВ, предаде Медиапул.



От БСП предварително обявиха, че няма да участват в гласуването, същото направиха и депутатите от партията на Първанов. Това обаче нямаше значение за крайния резултат, защото според Конституцията, за да бъде отхвърлено ветото на президента са необходими минимум 121 гласа (половината плюс 1 от всички народни представители), независимо от това колко депутати са участвали в гласуването.



В подкрепа на текстовете от закона гласуваха общо 135 депутати: 80 от ГЕРБ, 12 от Реформаторския блок, 17 от Патриотичния фронт, 14 от Българския демократичен център, 11 от Атака и 1 независим. 27 народни представители бяха "против", а трима се въздържаха.



По-късно стана ясно, че управляващите отново ще променят правилата за гласуване.
„Внасяме нов законопроект на парламентарното мнозинство за поправки в Изборния кодекс, веднага след като се обнародват сегашните. Обединихме се около текстове, които могат да решат всички проблеми, които бяха дискутирани - в чужбина ще има възможност да се разкрият до 35 секции във всяка една от тях, а за разкриването им заявленията да бъдат не 100, а 60”. Това заяви вчера на брифинг в НС председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, заобиколен от партньорите си от РБ и ПФ. „Секциите ще се разкриват и там, където има консулства или посолство на България”, допълни той.
„Съжаляваме, че президентът изпусна възможността да върне много други текстове от Изборния кодекс, за които ние категорично посочихме, че са в крещящо противоречие с Конституцията”.
 
Така коментира ситуацията депутатът от ДПС Четин Казак. „Това са текстовете за т. нар уседналост, за трасформирането на основното конституционно право- правото на глас- в задължение”, даде пример той.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби