"Сега знам, че бях изпратен обратно, за да разкажа на другите за моето преживяване".

Свързани новини

17.09.2023 17:02

Преживяванията, близки до смъртта, са свързани с мозъчната активност: Проучване

Видян 14171 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хирурзите са на път да прорежат гръдния кош на 80-годишния Обри Остин след сърдечен удар през декември 2020 г., когато той внезапно идва в съзнание.

"Казах: "Изчакайте малко тук, преди да продължите. Дайте ми още малко анестезия, разбирате ли? Е, отне ми минута, за да осъзная, че не съм в същото измерение, в което бяха те, така че те така или иначе не можеха да ме чуят".

След това Остин наблюдава как тялото му "се преплита през гръдния кош" и се носи над операционната маса, докато хирургическият екип разчупва гръдния му кош, изважда сърцето и започва да възстановява щетите. Скоро той чул някой да казва "бъбреци".

"И двата бъбрека се изключиха едновременно - знаех, че съм си отишъл. И тогава преминах на следващото ниво", казва Остин. "Когато се качих там, бях в присъствието на Бог - мощно присъствие - със светлина, която блестеше откъм гърба ми. Светлината беше по-ярка от всичко, което съм изпитвал тук, на Земята, но не беше ослепителна.

"И там беше най-сладкият ангел, който ме утешаваше и ми казваше: "Отпусни се. Всичко ще бъде наред' и че ще трябва да се върна", казва Остийн, който сега е на 82 години.

"Сега знам, че бях изпратен обратно, за да разкажа на другите за моето преживяване".


Преживявания, близки до смъртта

Това, което се случва с Остийн през онзи зимен ден, експертите наричат "преживяване, близко до смъртта". То може да се случи, когато лекарите върнат човека към живота, след като сърцето се е свило и дишането е спряло - което се случва, когато човек умре по някаква причина, а не само при сърдечен удар.

Милиони хора са съобщили за преживявания, близки до смъртта, откакто през 1960 г. е изобретена кардиопулмоналната ресусцитация, по-известна като CPR, казва д-р Сам Парния, лекар от интензивното отделение на NYU Langone Health, който изследва явлението от десетилетия.

Парния е водещ автор на ново проучване, което има за цел да разкрие това, което той нарича "скрито съзнание" на смъртта, като измерва електрическата активност в мозъка, когато сърцето спира и дишането се прекратява.


"Много хора споделят същото преживяване. Съзнанието им се засилва и става по-ярко, а мисълта им става по-остра и ясна - всичко това, докато лекари като мен се опитват да ги съживят и мислят, че са мъртви", казва Парния, доцент в Медицинското училище "Гросман" на Нюйоркския университет в Ню Йорк.

"Те имат усещането, че са се отделили от тялото и могат да виждат и чуват лекарите и медицинските сестри, и бяха в състояние да докладват какво правят лекарите с тях по 360-градусов начин, който е необясним за тях", допълва той.

Освен това хората често преразглеждат целия си живот, спомнят си мисли, чувства и събития, които обикновено не биха могли, и започват да се самооценяват въз основа на принципите на морала и етиката. Това е "глобално осмисляне на поведението им през целия живот, при което те вече не могат да се самозалъгват", казва Парния.

Хората съобщават също, че виждат същество, подобно на Бог, което според Парния може да се тълкува по различни начини: "Ако сте християнин, казвате: "Видях Исус", а ако сте атеист, казвате: "Видях това невероятно същество на любовта и състраданието". Всичко това се съобщава вече повече от 60 години."


Записване на мозъчни вълни по време на изкуствено дишане

В проучването, публикувано в четвъртък в списание Resuscitation, екипи от обучен персонал в 25 болници в САЩ, Обединеното кралство и България са последвали лекари в стаи, в които пациентите са били "кодирани" или "технически мъртви", каза Парния.

Докато лекарите извършват изкуствено дишане, изследователските екипи прикрепят към главата на умиращия устройства, които измерват кислорода и електрическата активност. Средната продължителност на опитите за реанимация била между 23 и 26 минути. Въпреки това някои лекари са продължавали да правят изкуствено дишане до един час, установява проучването.


Реанимацията е много напрегнато и предизвикателно обстоятелство. То е много интензивно", казва той. "Никой досега не е правил това, но нашите независими изследователски екипи успяха да проведат процедурите, без да се намесват в медицинските грижи за пациентите."

Мозъчната активност е била измервана на интервали от две или три минути, когато лекарите е трябвало да спрат компресиите на гръдния кош или електрошоковете, за да видят дали сърцето на пациента ще се задейства отново, каза Парния.

"Нямаше движение. Беше пълна тишина. Точно тогава правехме измервания, за да видим какво се случва. Установихме, че мозъците на хората, които преживяват смърт, са се сплескали, което е това, което бихте очаквали", каза Парния.

"Но интересното е, че дори до един час след реанимацията наблюдавахме пикове - поява на електрическа активност на мозъка, същата, каквато имам аз, когато говоря или дълбоко се концентрирам", добави той.

Според проучването тези пикове включват гама, делта, тета, алфа и бета вълни.


 За съжаление, само 53 от 567-те души в проучването, или 10%, са върнати към живот. След това 28 от тях са интервюирани, за да разберат какво си спомнят от преживяното. Само 11 пациенти съобщават, че са били в съзнание по време на изкуственото дишане, а само шестима съобщават за преживяване, близко до смъртта.

Въпреки това тези преживявания бяха категоризирани заедно със свидетелствата на 126 души, преживели сърдечен арест, които не са участвали в проучването, и "успяхме да покажем много ясно, че записаните преживявания на смъртта - чувство за раздяла, преглед на живота, отиване на място, което чувствате като дом, и след това признаване, че трябва да се върнете - са много последователни при хора от цял свят", казва Парния.


 Освен това в проучването са взети записаните мозъчни сигнали и са сравнени с мозъчни сигнали, получени при други изследвания на халюцинации, заблуди и илюзии, и е установено, че те са много различни, добавя той.

"Успяхме да стигнем до заключението, че припомненото преживяване на смъртта е реално. То се появява при смъртта и има мозъчен маркер, който идентифицирахме. Тези електрически сигнали не се произвеждат като трик на умиращия мозък, което твърдят много критици."
Изследването действително ли е измерило съзнанието?

Някои експерти в областта не бяха толкова убедени в заключенията на изследването, което беше представено за първи път на научни сесии през ноември 2022 г. и широко отразено от медиите.

"Този последен доклад за устойчиви мозъчни вълни след сърдечен арест беше раздухан от медиите. Всъщност неговият екип не е показал никаква връзка между тези мозъчни вълни и съзнателната дейност", казва д-р Брус Грейсън, почетен професор по психиатрия и невроповеденчески науки на Карлсон в Медицинския факултет на Университета на Вирджиния в Шарлотсвил.


Това означава, че пациентите, които са имали преживявания, близки до смъртта, не са показали докладваните мозъчни вълни, а тези, които са показали докладваните мозъчни вълни, не са съобщили за преживявания, близки до смъртта", казва Грейсън пред CNN по имейл.

Грейсън, който не е участвал в новото проучване, е съиздател на "Наръчник за преживявания, близки до смъртта: Тридесет години изследвания". Той и кардиологът д-р Пим ван Ломел, холандски изследовател и писател по въпросите на преживяванията, близки до смъртта, изпратиха коментари до списанието, за да ги публикува заедно с новото проучване. Те обърнаха внимание на твърдението в изследването, че "двама от 28-те интервюирани субекти са имали данни от EEG, но не са били сред тези с явни когнитивни спомени".

"Всичко, което (проучването) показа, е, че при някои пациенти има продължителна електрическа активност в главата, която се проявява през същия период, в който други пациенти съобщават, че имат NDE (преживявания, близки до смъртта)", каза Грейсън.


Правилно е, че проучването не е успяло да съпостави електрическата активност с близкото до смъртта преживяване при същия пациент - казва Парния.

"Размерът на нашата извадка не беше достатъчно голям. Повечето от нашите хора не са живели, така че нямахме стотици оцелели. Такава е реалността", каза той. "От тези, които оцеляха и имаха четливи електроенцефалограми, 40% от тях показаха, че мозъчните им вълни са преминали от плоска линия към проява на нормални признаци на яснота."

Освен това, каза Парния, хората, които оцеляват, често имат фрагментирани спомени или забравят какво са преживели поради тежкото успокоение в интензивното отделение.

"Липсата на запис не означава, че има отсъствие на съзнание", каза Парния. "В крайна сметка това, което казваме, е: "Това е голямата неизвестност. Намираме се в неизследвана територия. И ключовото нещо е, че това не са халюцинации. Това са реални преживявания, които се появяват със смъртта".


 Източник: CNN



 


 


 


 


 





 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 17.09.2023 18:03

    Разпродажба! Уникален и компактен видео-рекордер със сензори за движение и удар, нощно виждане, цифрово увеличение и запис във формат Full HD 1080p. Той ще ви предпази на пътя само на половин цена:----> marketl.ink/carcam

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог