Той изтъкна още, че у нас няма държавни стандарти и приети подходи за това, какво трябва да прави един училищен психолог с децата на съответната възраст

Свързани новини

18.08.2023 11:15

Превенцията срещу агресията и насилието започва от семейството: Психолог

Видян 542 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентът и специалисти от 4 министерства реагираха на епидемията от домашно насилие и предприеха мерки за промяна на законите за превенция и подкрепа.

Премиерът Николай Денков представи общо 15 мерки, които кабинетът ще предприеме срещу домашното насилие и насилието срещу жени, деца и възрастни хора.

Министърът на образованието Галин Цоков съобщи, че ще се осъществява превенция срещу агресията в училищата, детските градини и яслите с въвеждане на национална програма за подкрепа на личностно развитие. Ще се финансират и дейности, свързани с участието на родителите в образователния процес. Жертвите ще получават психологическа, социална и юридическа подкрепа.Във ведомството ще действат екипи за медиация на конфликти, в които ще бъдат включени педагози, психолози и юристи, както и ментори за справяне с агресията. Те ще бъдат ангажирани в над 30 училища в области с по-голяма концентрация на агресия и ще дават консултации в училища с повече агресия.

И сега са назначени над 1000 души, които са или изпълняват социалните функции на училищни психолози. На нямаме сериозно обучение (магистратура) на такива специалисти, коментира пред БНР-Радио София Иван Игов. Той е училищен психолог и сред основоположниците на въвеждането на такива професионалисти в учебните заведения.

Той изтъкна още, че у нас няма държавни стандарти и приети подходи за това, какво трябва да прави един училищен психолог с децата на съответната възраст.

Има световни модели, както и разработки, направени от съответните научни дружества в България, но не са въведени.

„Не може да сме спокойни само от това, че в училище има психолог. Той трябва да е специализирал, да е училищен психолог. Ако закарате колата си в сервиз, ще я поверите ли в ръцете на някакъв инженер?“, отбеляза Игов.

По думите му все повече българи осъзнават, че поглед и помощ отвън е по-ефективна, дори когато става дума за семеен проблем. Но някои общности и семейства все още смятат за срамно да се отиде на психолог.

Игов подчерта, че превенцията срещу агресивното поведение трябва да започне от семейството.

„Ако вкъщи децата виждат скандали и караници, те или стават също агресивни, или се затварят в себе си.
Държавата не може да влезе в семейството, но в училище подобни теми може и трябва да се дискутират.“


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец