Свързани новини

23.11.2014 15:11

Пред фалит са големи застрахователи

Видян 2064 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Автосервизите вият на умряло. Големи застрахователи бавят вече 4 месеца пари за ремонти на коли, ударени от юлската градушка. Дупката е огромна и по оценки на хора от бранша се движи между 60 милиона и 100 милиона лева, което е огромна сума за българския пазар. Ако не се вземат спешни мерки, а при състоянието на банковия сектор това изглежда на практика невъзможно, ще фалират или сервизите, или някои видни застрахователни компании. Нещо повече – възможно е кредитни институции у нас не само да не могат да помогнат, ами дори да пострадат от новата криза на пазара, поради връзките си със застрахователи. И по този начин дефицитът на пари в застраховането да се стовари тежко върху някои родни банки, които без друго си имат грижи.

Най-тежък все пак е ударът за няколкото застрахователни компании, които са се специализирали предимно в транспортни и по-специално в авторускове. Имената им са добре известни на всички. 

Грандовете на пазара, които имат възможността да балансират, понеже вадят пари и от покриване на рискове в индустрията, и от домове, и от животозастраховане са по-добре. Но и те имат някои ликвидни проблеми и главоболия, твърдят браншовици. И припомнят, че градушките лятото удариха и недвижимости, а последвалите наводнения създадоха допълнителни харчове за сектора и то с милиони. Застрахователите само могат да се радват, колкото и парадоксално да звучи това, че българите нямат особено висока култура в тази област, а и финансова възможност да правят пълно покритие и да се осигуряват срещу бедствия с полици. Ако имаха, сега застраховането вече щеше да е потънало някъде между Аспарухово и Мизия. 

Както винаги се случва в България, за да не потънат богатите, ще плащат бедните. На застрахователния пазар вече открито се говори за поредно вдигане на цените. При автозастраховките се чува са увеличения в рамките на 15-20 на сто. Тъй като застраховките за колите са задължителни, очаква се хората, изпаднали от пазара, поради невъзможност да плащат, да не бъдат голям процент и такава стъпка реално да вкара поне част от липсващите десетки милиони в касите на компаниите. 

За собствениците на стари брички ще се получи парадоксална ситуация – автомобилите им за по 200-300 лева ще струват, колкото застраховките, ако не и по-малко. Но нали България е страната на чудесата!

 




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.