„Правителството се оказа неспособно да представи конкретен план, който наистина да запази работните места в комплекса „Марица изток” и в другите термични централи. За съжаление, се опитват да излъжат и самата ЕК”. Това заяви народният представител от „БСП за България” и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев в предаването „Пресечна точка” на Нова.

Свързани новини

13.10.2023 11:14

Правителството хвърли прах в очите на миньорите, сега опитва да излъже и ЕК: БСП

Видян 606 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Правителството се оказа неспособно да представи конкретен план, който наистина да запази работните места в комплекса „Марица изток” и в другите термични централи. За съжаление, се опитват да излъжат и самата ЕК”. Това заяви народният представител от „БСП за България” и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев в предаването „Пресечна точка” на Нова.
 


Социалистът представи хронологията, според която на 13.09. правителството приема доклад с различни сценарии, а на базата на този доклад се приема и пътна карта за климатична неутралност. „Именно в тази пътна карта за климатична неутралност ние видяхме, че до 2030 г. едва ли не всички термични централи трябва да бъдат затворени – и миньорите да останат без работа”, подчерта Стойнев и продължи:
 


„След протестите на миньорите, правителството променя, и то на подпис, само пътната карта за климатична неутралност като маха, тези изречения които касаят въглищните централи. Докладът обаче остава същият. Т.е. за Брюксел сега те ще изпратят една пътна карта без променен доклад, опитвайки се да замажат очите на Европейската комисия. Защото, де факто, като не промениш доклада, означава, че ще следваш този сценарий, който вече си одобрил, а именно – за затваряне на въглищните централи”, подчерта социалистът.


„И понеже ги хванахме в лъжа, сега го обясняват, че никъде в документа не било записано, че до 2030 г. централите ще затворят и хората ще останат без работа. Да, де, но трябваше да има изграден механизъм за капацитет – нещо, което обещаха на българските миньори да бъде одобрено с Брюксел, така, че да бъдат субсидирани тези централи, да бъдат подпомагани. Защото след 7 ч като спрат фотоволтаиците цената от 1 стотинка се качва на 700 лв.”, посочи още Драгомир Стойнев.


Народният представител от БСП предупреди: „В понеделник, на 15.10. следете. Защото първото обещание към миньорите – т.1 от Споразумението от прословутата среща на управлявашите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС със синдикалисти, енергетици и миньори е, че правителството трябва да е предоговорило вече Плана за възстановяване и устойчивост – т.е да бъде премахнато намаляване на въглеродните емисии с 40 % спрямо 2019 г. Ако не го е предоговорило – значи за пореден път БСП сме прави, че това правителство просто хвърля прах в очите на хората”.


„Всичко се прави, за да се вземат едни пари – не за да се намери устойчиво решение на проблема”, саза Стойнев.


По думите му картината би била съвсем различна, ако тези пари са за миньорите, за комплекса „Марица изток“, за алтернативна заетост „Но те не са затова“, добави народният представител от БСП.
Драгомир Стойнев цитира пореден скандал: „266 млн лв за ВЕИ проекти и за батерии. И там така са направени тръжните процедури, че могат да участват единствено и само 10 фирми от страната. Министърът днес каза, че ще ги преработи”, посочи социалистът и подчерта, че тези тежки тръжни условия са били направени от един консултант, помогнал на „Промяната” да направят скандалните критерии за избор на фирми.


„Без тези базови мощности не можем”, подчерта народният представител от БСП и добави, че трябва да има конкретен план по години, да знаят миньорите какво ги очаква. „Тези планове трябваше да бъдат разработени още през 2019 г. Тогава обаче, вместо държавата да изработи тези планове и да приложи политиката – ГЕРБ ги дадоха на една консултантска фирма, която да напише плановете и която през 2021 г. каза „ние сме дотук, оправяйте се”, посочи Стойнев.


Той определи като изключително вредно решението да се либерализира цената на тока за битови потребители, подчертавайки, че никъде в регламента не е написана конкретна дата за либерализацията на тока за домакинствата. „Сегашното правителство обаче реши това да стане от 2026 г. Цената на тока неминуемо ще поскъпне. Потвърждава го това, което се случи и с бизнеса”, каза Стойнев.  


„В Европа цените са либерализирани, но са и високи. Там слагат интелигентни електромери и ако надвишите с 5-10 лв. автоматично може да ви спрат тока в дома му”, каза Стойнев и даде примери с Валония и Обединеното кралство, в което потребителите по силата на това предплащат еленерията си. „Това обаче е удар срещу бедните хора, те ще стоят без ток. Това ли искат да очаква и българските гражадани”, коментира бившият енергиен министър.  


Драгомир Стойнев потвърди, че социалистите ще внесат втори вот на недоверие заради националната сигурност и отбраната, така както заяви в Народното събрание по-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Скандално е - имам чувството, че работим повече да решаваме проблемите на Украйна, отколкото на българските граждани. Трябва да има мяра и да се мисли за българската сигурност и интерес, особено когато се разгаря втори военен конфликт, който поставя пред страната ни сериозни рискове”, заяви социалистът.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей