Въпреки това г-н Блик казва, че мъжете със симптоми на долните пикочни пътища - като висока температура, мътна урина и нужда от по-неочаквано изхождане - могат да се възползват от седенето, за да увеличат дебита и да изпразнят пикочния мехур.

Свързани новини

07.01.2024 07:01

Правилата, които никога не сте си мислили, че трябва да знаете за уринирането

Видян 11672 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вероятно смятате, че знаете всичко за уринирането, тъй като го правите от десетилетия.

Но експертите твърдят, че все още го правим погрешно.

И, което е още по-притеснително, те твърдят, че това може да има болезнени последици.

Крис Блик, консултант-уролог в болница "Принцеса Грейс" в Лондон, споделя какво точно трябва - и какво не трябва - да правите следващия път, когато ви се прииска да отидете да тоалетна.


Не се насилвайте да чакате

Средностатистическият пикочен мехур побира между 400 и 600 ml и обикновено хората трябва да отделят урина от четири до осем пъти на ден.

Това обаче варира в зависимост от нивото на хидратация и размера на пикочния мехур.

Според г-н Блик едно правило за всички е да се уринирате, когато трябва, или да рискувате да получите инфекция на пикочния мехур.

Той казва: "Като цяло не трябва да се насилвате да чакате, докато ви се прииска да уринирате.

Понякога тази техника може да се използва като част от тренировката на пикочния мехур, за да се подпомогнат пациентите със свръхактивен пикочен мехур.

"Прекаленото задържане може да бъде болезнено, а ако имате инфекция на урината, може да ви накара да се почувствате зле. "Ако редовно задържате урината си, с течение на времето това може да доведе до разтягане на пикочния мехур.

... Но не ходете твърде често

Обратното - прекалено честото ходене - също може да доведе до редица проблеми.

Мнозина са виновни, че преди дълго пътуване с кола бързат да отидат до тоалетната, за да се уверят, че са изпразнили пикочния си мехур.

Въпреки че това е безопасно да се прави от време на време, честото принуждаване да уринирате може да доведе до необходимост от по-често ходене.

Г-н Блик казва: "Като общо правило, ако нямате нужда да уринирате, не трябва да се опитвате да го правите.

Това може да накара пикочния мехур да се изпразни, когато не е необходимо, и да създаде навик, който да доведе до нежелана честота на уриниране.

Понякога, например преди дълго пътуване, можем да се опитаме да уринираме, ако не сме пълни, и това едва ли ще има някакви последици.


 Никога не натискайте - иначе рискувате да имате болезнени последствия

Според него за жените също е важно да се отпуснат преди да отидат до тоалетната.  

Ако след като сте се отпуснали, трябва да изкарате пикочния си секрет насила, това може да е знак за запушване.

Г-н Блик казва: "Не трябва да се налага да натискате, докато уринирате.

Пикочният мехур е най-ефективен, когато тазовото дъно е отпуснато, а мускулите на пикочния мехур се свиват автоматично и ви карат да уринирате.

Прекаленото натискане може да доведе до отслабване на тазовото дъно и дори до пролапс - когато един или повече органи в таза се изплъзват от нормалното си положение и навлизат във влагалището - ако натискате продължително време, казва г-н Блик.

Той добавя: "Ако се налага да натискате при уриниране, това може да е признак на обструкция и трябва да се обърнете към Вашия лекар или уролог".


Винаги сядайте (освен ако не сте мъж)

Навикът да се навеждате над тоалетната чиния също може да доведе до пролапс, казва той.

Това е така, защото висенето ще доведе до по-слаба струя на урината, което ще подтикне жените да "се оголят или да натискат", което може да "допринесе за пролапс, ако продължи продължително време", казва г-н Блик.

Това е така, защото за разлика от мъжете, жените нямат простата, която поддържа мъжкия пикочен мехур, когато пишкат изправени.

"Навеждайки се над тоалетната седалка, вие не позволявате на пикочния си мехур да се изпразни напълно, тъй като това положение кара тазовото ви дъно да се напряга", казва той. "Това означава, че не цялата урина може да се изпразни от пикочния мехур.

Но за мъжете, ако са млади и здрави, няма значение дали седят или стоят, за да пишкат, тъй като това не предизвиква разлика в скоростта на потока или в степента на изпразване на пикочния мехур.

Въпреки това г-н Блик казва, че мъжете със симптоми на долните пикочни пътища - като висока температура, мътна урина и нужда от по-неочаквано изхождане - могат да се възползват от седенето, за да увеличат дебита и да изпразнят пикочния мехур.
 


 Източник: Dailymail


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог