Ракът на дебелото черво отне още един живот. Носителката на награди "Еми" и "Златен глобус" Кърсти Али, известна най-вече с ролите си в телевизионните ситкоми "Наздраве" и "Шкафът на Вероника", почина в понеделник на 71-годишна възраст след борба с "неотдавна открит" рак, се казва в изявление на семейството.

Свързани новини

17.12.2022 07:12

Ето как да намалите риска от рак на дебелото черво

Видян 1888 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Ракът на дебелото черво отне още един живот. Носителката на наградите "Еми" и "Златен глобус" Кърсти Али, известна най-вече с ролите си в телевизионните ситкоми "Бар наздраве" и "Шкафът на Вероника", почина в понеделник на 71-годишна възраст след борба с "неотдавна открит" рак, се казва в изявление на семейството.

Представител на Али потвърди пред CNN по имейл във вторник, че преди смъртта си тя е била диагностицирана с рак на дебелото черво.


 Колоректалният рак, който включва рак на дебелото черво и ректума, е втората най-често срещана причина за смърт от рак през 2022 г. , изпреварван само от рака на белия дроб и бронхите, според данни на Програмата за наблюдение, епидемиология и крайни резултати на Националния институт по рака.

Редовните профилактични прегледи са най-добрият начин да се предпазите от рак на дебелото черво, според работната група за превантивни услуги на САЩ. Миналата година работната група намали възрастта за започване на скрининг за рак на дебелото черво и ректума на 45 години след тревожен скок на случаите на колоректален рак при хора под 50 години.

Новите препоръки се отнасят за всички на възраст от 45 до 75 години, включително за хора без симптоми, без предишна диагноза, без фамилна анамнеза за заболявания на дебелото черво или ректума и без полипи в личната история, които са основни рискови фактори. Полипите са подутини или малки гъбички, които растат в дебелото черво или ректума.

Ако тези образувания не бъдат открити и отстранени, те могат да се превърнат в ракови.


Възрастните на възраст от 76 до 85 години също могат да бъдат изследвани в зависимост от общото им здравословно състояние, предишни изследвания и лични предпочитания, заяви работната група.

Какви видове неинвазивни тестове са на разположение?

Скринингът за рак на дебелото черво може да се извърши по няколко начина, включително чрез обикновени тестове по пощата, при които се търси кръв или ракови клетки в проба от изпражнения, взета от пациента. Според Американското дружество за борба с рака обаче всички тестове на изпражненията могат да дадат фалшиво положителни резултати, което вероятно ще наложи по-инвазивен тест за изключване на рак.


Тест на изпражненията: Макар че тестът на изпражненията е най-малко инвазивният вариант, той трябва да се прави поне веднъж годишно, твърдят от дружеството. В продължение на седем дни преди изследването на изпражненията не трябва да се приемат противовъзпалителни болкоуспокояващи средства, а червените меса, като говеждо, агнешко или черен дроб, и всички цитрусови плодове или добавки с витамин С трябва да се избягват поне три дни.

Ако тестът открие нещо тревожно, "все пак ще трябва да се направи колоноскопия, за да се установи дали имате рак", според ACS. Скритото кървене в изпражненията обаче не означава автоматично рак, тъй като язвата, хемороидите и други заболявания също могат да причинят ректално кървене.


ДНК тест на изпражненията: Друга възможност е ДНК тестът на изпражненията, казват от обществото. Тъй като клетките на колоректалния рак могат да имат мутации на ДНК, тестът може да открие тези генетични аномалии. Този тест трябва да се прави само веднъж на всеки три години, но трябва да се събере и изпрати цяла проба от изпражненията.

Пациентите може да имат проблеми със застрахователното покритие, тъй като тестът е сравнително нов, казват от ACS. Ако отново се открие нещо подозрително, ще се наложи извършване на колоноскопия.


Визуални, по-инвазивни тестове

За всички изброени по-долу тестове дебелото черво трябва да е чисто и без изпражнения, което изисква подготовка на червата вкъщи. Начините за изпразване на червата включват хапчета, пиене на слабителен разтвор или използване на клизма в нощта преди процедурата.


През годините този процес стана много по-лесен с появата на нови комплекти, които не изискват толкова много течно слабително, така че посъветвайте се с лекаря си за възможностите си, предлага ACS.

Колоноскопия: Една от най-широко използваните тестове, тази процедура позволява на лекаря да получи достъп до цялата дължина на дебелото черво и ректума с помощта на колоноскоп - "гъвкава, осветена тръба с дебелината на пръст и малка видеокамера в края", съобщи ACS.


Обикновено пациентът е под лека седация по време на цялата процедура и се събужда, без да знае за процеса. Наблюдавайки на видео в реално време движението на обхвата през червата, лекарят може да спре и да вкара малки инструменти в обхвата, за да вземе проба или дори да отстрани подозрителни полипи.

Виртуална колоноскопия: При този тест се използват компютърни програми, които правят рентгенови снимки и компютърна томография (КТ), за да направят триизмерни снимки на вътрешността на дебелото черво и ректума.


Тестът не изисква седиране. Въпреки това тя изисква същата подготовка на червата като обикновената колоноскопия. След като пациентът изпие контрастна боя, в ректума ще бъде поставена малка, гъвкава тръбичка, а след това въздухът ще разшири ректума и дебелото черво за по-добри снимки.

Както при всички компютърни томографии, тази процедура излага пациента на малко количество радиация и може да предизвика спазми, докато въздухът излезе от тялото, казват от дружеството. Ако се открие подозрително образувание, все пак ще е необходима колоноскопия, за да се отстрани образуванието.

Гъвкава сигмоидоскопия: При този тест се поставя същата гъвкава тръба с камера в долната част на дебелото черво. Тъй като обаче тръбата е дълга само 60 см, този тест позволява на лекаря да изследва само целия ректум и по-малко от половината от дебелото черво - всички полипи в горната част на дебелото черво ще бъдат пропуснати. Този тест не се използва често в Съединените щати, твърдят от дружеството.


Не е толкова лошо

Много хора избягват колоноскопия, отчасти заради подготовката, така че като начин за насърчаване на хората да се изследват, бившата водеща на предаването "Днес" Кейти Курик излъчи цялата си процедура през 2000 г. - от подготовката предишната вечер до леко упоената Курик, която наблюдаваше процедурата по време на нейното протичане.

"Имам доста малко дебело черво" - каза Курик със сънлив смях, докато гледаше видеопрожекцията от скенера в дебелото си черво. "Все още не сте поставили оптиката, нали?" - попита Курик, чийто съпруг, Джей Монахан, почина от рак на дебелото черво на 42-годишна възраст през 1998 г.

"Да! Извършваме проверката. Почти сме готови", казва нейният лекар, покойният д-р Кенет Форд, който близо 40 години преподава в Колежа за лекари и хирурзи "Вагелос" към Колумбийския университет в Ню Йорк.

Неотдавна актьорите Райън Рейнолдс и Роб Макълхени заснеха на видео части от своите колоноскопии, за да привлекат общественото внимание, след като Рейнолдс загуби залог.


"И двамата с Роб навършихме 45 години тази година", казва Рейнолдс във видеото. "И знаете ли, част от тази възраст е да си правите колоноскопия. Това е проста стъпка, която може буквално - и имам предвид буквално - да спаси живота ви. "

Лекарите установяват, че и двамата актьори имат полипи, които са отстранени по време на прегледа.

"Не всеки ден можеш да повишиш осведомеността за нещо, което със сигурност ще спаси човешки живот. Това е достатъчна мотивация, за да ви разкажа за камерата, която ми е вкарана в устата, каза Рейнолдс.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 18.12.2022 23:53

    най-вероятно са я наболи с ковид ваксини, в които има ракови вируси, населението не схваща, че причините за рак са заразяване с ракови вируси, на тази основа се правят неуспешни ваксини като тази за рак на шийката на матката, с които лъжат жените и бодат момичета с много смъртни случаи, пръв лобист и е лъчо мозъка , добре припечелва

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

рак