Трафичните данни на потребителите

Свързани новини

28.02.2024 14:55

ППДБ внесе законопроект за защита на трафичните данни на потребителите

Видян 242 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трафичните данни на потребителите ще бъдат съхранявани от телекоми и други интернет доставчици в криптиран вид и само съдът ще може да ги декриптира при нужда от разследване и предотвратяване на тежки престъпления. Това предвижда законопроект, внесен в Народното събрание от Божидар Божанов и група народни представители от “Продължаваме Промяната - Демократична България”.


Промените ще предотвратят използването на информацията за профилиране и следене, като в същото време няма да се поставят пречки пред легитимното им използване за разследване на тежки престъпления.


“Поводът е решение на Съда на ЕС, който преди година и половина обяви нашия закон за противоречащ на правото на ЕС заради неизбирателното съхранение на данните, което позволява прецизно профилиране на гражданите и заради липсата на уведомления за осъществения достъп”, заяви Божанов.


Измененията в законопроекта за електронните съобщения предвиждат още уведомяване на лицата, чиито трафични данни са поискани, след като отпадне необходимостта тях (когато престъплението е предотвратено, досъдебното производство е прекратено и др.). “Важно е да знаем кога разследващите органи използват наши трафични данни дори когато това е с разрешение на съда”, категоричен е Божидар Божанов.


Настоящият законопроект предвижда и реформа в регистрите за съхранение на искания за предоставяне на трафични данни, тъй като до момента исканията до съда за разрешение се пазят в хартиени регистри по места и това не позволява нужната проследимост, отчетност и адекватен контрол върху процеса. Такава реформа е необходима отдавна, за да бъдат защитени данните на гражданите от неправомерно използване”, каза още Божанов.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци