Свързани новини

31.12.2023 14:12

ПолуШенген от март, неясно остават ли US-визите

Видян 1641 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България и Румъния ще бъдат приети за членове на Шенген от март 2024 г., но наполовина - по въздух и, което е съвсем без значение за нас, по море, стана ясно в нощта срещу неделя след заседание на Съвета на ЕС. Не се казва кога бихме могли да разчитаме на пъноправно членство. Нито какво означава това за американските визи - ще отпаднат ли, както за другите членове на Шенген и от коя дата. Но пък получихме поздравления от шефа на ЕС Урсула фон дер Лайен.


Въпреки че българските политици си записват заслугата, те разбраха новината от Румъния, а нейният премиер е главният двигател на полуприемането, тъй като той подходи силово към европартньорите и така осигури за страната си и за нашата, която се движи в пакет с нея, полуприсъединяването. Според румънците  за пълното приемане обаче страните вече ще се движат в отделни коридори, за което обаче няма официално потвърждение.


Добрата новина е, че от март вече по европейските летища ще кацаме и ще излитаме от най-удобните зони, а няма да се налага преминаване през допълнителен контрол и използване на по-отдалечени порти и ръкави. Това ще спести време и нерви на пътниците.


Приемането в Шенген, но изцяло, беше една от декларираните цели на кабинета ни. Тя остава неизпълнена.


Друга е приемане в еврозоната, което беше отложено от сегашния финансов министър Василев като служебен на поста от определената дата 01.01.2023 г., заедно с Хърватия.  Заради нея той стъкми под 3% дефицит, източвайки държавните дружества, включително енергийните, спирайки ремонта на ПАВЕЦ Чаира, а така осигурявайки по-високи цени на тока, както и пресичайки изцяло инвестиционната програма на държавата - строежа и поддръжката на пътища, болници, училища и друга инфраструктура. Това е едно от решаващите условия за еврозоната, заедно с критерия инфлация, по който сме далеч над летвата.


Трета е приемането в ОИСР, също неизпълнена до момента цел.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Петко Кенанов 01.01.2024 10:23

    Защо бе хора искате всичко обещано като от банкомат ? Защо не искахте от Радеффф ? Защо не искахте от Баце ? Все искате нещо, ама някой друг НАСИЛА да ви го даде ? А вие да се опъвате и да казвате МАЛКО е ? Минаха само 6 месеца и то на врата с циреите Баце и Манекена ...какви постижения толкоз искате с камък на шията?

  • 001 зоро 31.12.2023 19:00

    всичко е ясно

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

козирог