Учените може би са по-близо до разбирането на причината, поради която консумацията на червено вино предизвиква главоболие при някои хора.

Свързани новини

25.11.2023 17:00

Получавате главоболие от червеното вино? Проучване дава представа за причините

Видян 6768 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учените може би са по-близо до разбирането на причината, поради която консумацията на червено вино предизвиква главоболие при някои хора.

Флавонол, естествено съдържащ се в червените вина, може да попречи на способността на организма да метаболизира алкохола, което води до натрупване на токсини, които могат да доведат до бързо главоболие, се посочва в ново проучване, публикувано в списание Scientific Reports.

Кверцетинът, флавонолът, е растително съединение, което се съдържа в плодове и зеленчуци, включително грозде, горски плодове, лук и броколи.

"Когато (кверцетинът) попадне в кръвта ви, тялото ви го превръща в друга форма, наречена кверцетин глюкуронид", казва съавторът на изследването Андрю Уотърхаус, химик и почетен професор в катедрата по лозарство и енология в Калифорнийския университет в Дейвис, в съобщение за медиите. "В тази си форма той блокира метаболизма на алкохола."


В червеното вино има десетократно по-голямо количество фенолни съединения, особено флавоноиди, отколкото в бялото вино, което прави напитката "основен претендент за отговорността" за главоболието, твърдят авторите.

Уотърхаус и останалите изследователи са имали за цел да разкрият защо главоболието след поглъщане на една или две чаши червено вино може да се случи дори на хора, които не получават главоболие от други алкохолни напитки - затова са проучили как флавонолът може да повлияе на генетичен вариант на ензима, наречен ALDH2, който участва в метаболизма на алкохола в организма.


 Близо 8% от населението на света има вариант на ензима, който не е особено активен, а дефицитът е силно разпространен сред хората от източноазиатски произход - засяга около 40% от това население. Дисфункционалният вариант на ALDH2 се свързва със зачервяване на кожата, сърцебиене и главоболие след употреба на алкохол.

Когато хората пият, алкохолът се разгражда в черния дроб от ензима алкохолдехидрогеназа, който го превръща в съединението ацеталдехид - "добре познат токсин, дразнител и възпалително вещество", казва водещият автор на изследването д-р Апрамита Деви, постдокторант в катедрата по лозарство и енология в Калифорнийския университет в Дейвис.


 Предполага се, че присъствието на ацеталдехид в организма е краткотрайно, тъй като ензимът ALDH2 го превръща в ацетат, който е по-малко токсичен.

С помощта на лабораторни тестове авторите установяват, че производно на кверцетина - кверцетин глюкуронид - инхибира ензимния вариант. Хипотезата им е, че тази намеса води до натрупване на токсина ацеталдехид - и до главоболие - при хората, които са по-чувствителни.


Неизпитан механизъм

Експертите, които не са участвали в изследването, обаче призовават към предпазливост и определят проучването по-скоро като предложение за теория, отколкото като доказателство.

"Изследването е направено само в лаборатория, а веществата са тествани извън човешкото тяло в концентрации, няколко пъти по-високи от тези в кръвта след няколко чаши вино", казва по електронната поща д-р Йонас Спаак, доцент по кардиология в Каролинския институт в Стокхолм, Швеция.


 Той добавя, че този вид изследвания могат да генерират идеи за потенциалните процеси, свързани с връзката между червеното вино и главоболието, но "в идеалния случай изследователите би трябвало да включат проби и тестове от хора, за да проверят този механизъм".

Това е особено важно, тъй като в естествени условия в човешкия организъм използваното от авторите производно на кверцетина е нещо, което се генерира в черния дроб и се отделя от бъбреците, казва д-р Василис Василиу, ръководител на катедрата по здравни науки за околната среда в Йейлския университет. Нито Спаак, нито Василиу са участвали в новото проучване.
Какво следва в изследването на главоболието от червено вино

Авторите планират да проверят хипотезата си в малко клинично проучване на хора, които развиват тези главоболия, като сравнят червени вина с голямо количество кверцетин с такива, които имат малко.

"Важно е също така да се спомене, че цялата консумация на алкохол (е) само за удоволствие и че (няма) солидни доказателства за каквито и да било положителни ефекти върху здравето (на) червеното вино или алкохола, но има солидни доказателства за вреди, свързани с дозата", казва Спаак. "Ако пиете, правете го умерено."


За да сведете до минимум главоболието, можете да експериментирате и да опитате вина от различни производители и сортове грозде, тъй като "нивата на съединенията, които могат да предизвикат главоболие в червеното вино, се различават значително при различните вина", добавя той.

Кверцетинът се произвежда от гроздето в отговор на слънчевата светлина, казва Уотърхаус. "Ако отглеждате грозде с открити гроздове, както се прави в долината Напа за кабернетата, получавате много по-високи нива на кверцетин. В някои случаи те могат да бъдат четири до пет пъти по-високи."

В резултат на това, според проучването, може да имате повече късмет с по-евтини червени вина или с бели вина, които като цяло имат по-ниско съдържание на флавоноли.


 Източник: CNN


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион