По-сериозен контрол вътре в магазините и извън тях и наказания за неспазване на противоепидемичните мерки – за това се разбраха на среща Министерството на икономиката, Националният оперативен щаб и представители на големите търговски вериги, предаде бТВ.


„Добрата новина за Министерството на икономиката е, че сектор „Търговия“, с изключение на моловете, продължава да работи (…) Абсолютно всички се обединихме около това и те (веригите) поеха ангажимента за плътно спазване на противоепидемичните мерки. Най-важното е здравето на хората, от които зависи икономиката“, коментира ресорният министър Лъчезар Борисов.


За целта ще има повече дезинфектанти, проверки на входовете и засилена охрана. МВР ще се включи, като патрули ще се включват, за да не се допускат струпвания пред обектите. Те ще са с удължено работно време, за да няма опашки в час пик. „От търговските вериги се очакваше помощ и по линия на МТСП. Разговарял съм с министър Сачева – ако имат недостиг на хора за охрана и персонал, да им се осигурят през бюрата по труда“, обясни Борисов.


Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев похвали хранителните вериги, като отбеляза, че при тях, за разлика от заведенията, не е имало опити да се прескачат забраните: „Българинът е цар в това да намери нещо, с което да заобиколи закона“.


Полиция, РЗИ, пожарна, Комисията за защита на потребителите и агенцията по храните ще изпратят свои служители, които ще следят за нередности. Ще се наказват както недобросъвестни търговци, така и граждани, които не спазват мерките. Йордан Матеев от Сдружението за модерна търговия отбеляза, че по-силното полицейско присъствие „би дисциплинирало поведението на хората“.