Свързани новини

21.11.2013 15:05

По брой ВУЗ-ове сме сред първите, по завършили - при последните

Видян 1605 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Като брой на висшите учебни заведения сме в първата половина на страните от ЕС, по брой на младежи, които получават висше образование обаче, сме доста назад – във втората половина. Това заяви премиерът Пламен Орешарски, който откри дискусия в Министерския съвет по проекта на стратегия за развитие на висшето образование в България за периода 2014-2020 г. Едва 26.9 на сто от българите на възраст 30-34 години са с висше образование в момента въпреки големия брой висши училища, стана ясно от други данни, които представи просветният министър Анелия Клисарова. Целта, която си поставят управляващите до 2020-2025 година, е този процент да стигне 34-36 на сто. Системата на висшето образование у нас обхваща 51 висши училища – 37 държавни и 14 частни, в това число 44 университета и специализирани висши училища и 7 самостоятелни колежа. Тази експанзия обаче не се е отразила благоприятно на качеството и ефективността на образованието. Драстично се разминава профилът на подготвените специалности във висшите училища и реалното търсене на пазара - по-малко от 30% от завършилите студенти се реализират в съответната професия. По данни на Българската стопанска камара около 80% от професионалните направления и специалностите във висшите училища трудно се вписват в актуалната структура на най-търсените професии.


Клисарова описа ситуацията в момента – повече места, отколкото кандидат-студенти, затруднен достъп на младежи от нискодоходните групи, подценяване на проблема с отпадналите ученици в началното и средното образование. Растат и предпочитанията на младите българи към висшето образование в чужбина. Тя заяви, че ни е необходима гъвкава система за образование, в която може да бъде мислено и за участието на чуждестранни агенции и експерти.


Премиерът Пламен Орешарски, който откри дискусията, изрази надежда стратегията не само да бъде добре приета от външните ни партньори във връзка с достъпа до европейските фондове, а по-скоро да служи на обществото, за да бъде подобрено качеството на висшето образование. „Доста упреци чуваме напоследък срещу качеството на висшето образование у нас, не приемам еднозначно тези коментари. От една страна самите ние добре осъзнаваме слабостите, имаме планове за подобряване, още по-добре е тези планове да ги обобщим в една стратегия. От друга страна самият факт, че доста наши възпитаници намират добра реализация не само у нас, а и в чужбина, показва, че както и в много други сфери критиката по отношение на висшето образование в отделни аспекти е преекспонирана“, заяви Орешарски. Премиерът напомни, че една голяма част от младите хора у нас предпочитат да завършват висше образование навън. „Трябва да направим така, че да приравним качеството на висшето образование до водещите университетски центрове и по този начин ще привлечем и достатъчно външни студенти, за които завършването на българско висше учебно заведение ще бъде гордост и чест“, заяви Орешарски, който гарантира, че образованието ще продължи да бъде приоритетна сфера.


Лиляна Вълчева от Националния синдикат Висше образование и наука към КНСБ съобщи, че преговорите с управляващите са приключили успешно и с постановление на правителството за следващата година ще бъдат разпределени допълнително 21.5 млн. лв. към висшите училища.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху