Свързани новини

13.04.2009 16:06

Плугчиева: Злоупотребите ще се наказват безкомпромисно

Видян 1130 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Експертите в Държавен фонд "Земеделие" трябва да са под действието на Закона за държавния служител, настоя в Кърджали вицепремиерът Меглена Плугчиева, предаде БГНЕС.



Тя подчерта, че част от проблемите по програма САПАРД са свързани именно с непрекъснатите промени в Държавен фонд „Земеделие”. „ЕК има много остри бележки по повод структурата, която трябва да управлява по програмата за развитие на селските райони 3 млрд. и 200 млн. евро, което е огромен ресурс”, припомни Плугчиева. Според нея тази структура трябва да премине под това действието на този закон, „защото това е най-добрият начин служителите и експертите да бъдат защитени от закона и при следваща промяна на правителството те да не излетят по политически причини”. Назначаването във фонда трябва да става с конкурс, водещото начало да бъде професионализмът и при пълна липса на конфликт на интереси, подчерта тя. Сред сегашните служители имало притеснения, че щели да им се намалят заплатите, което категорично не отговаряло на истината. Тези безпокойства, както и постоянните проблеми в ръководството на фонда, предизвикали масови напускания на експерти. 100 милиона лева ще бъдат изплатени на добросъвестните проекти от финансовия меморандум за 2006 г. по Програма ФАР, заяви още вицепремиерът Меглена Плугчиева в Кърджали.
На заседание на МС преди две седмици е взето решението за това. В момента обаче кабинетът подготвя постановление за идентични плащания и по Програма ФАР 2005 г. В четвъртък, 16 април, то ще бъде разгледано на редовното заседание на министрите, очаква се да бъде осигурен финансов ресурс за разплащанията. „Никой не трябва да си прави илюзии, че може да надхитри Европейската комисия. През последните 11 месеца имаме големи промени в структурите, след като преди това пък се сблъскахме с тежки проблеми от тяхна страна и си спечелихме критиките. Опитите за злоупотреби ще се наказват безкомпромисно”, закани се вицепремиерът. В отговор на въпрос за непреставащите протести на животновъди и млекопроизводители, както и за планираното спиране на нови европейски средства за земеделието, Плугчиева подчерта, че поне за момента нямало предвидено допълнително спиране на средства от ЕК. „Вярно е, че има доклад на Европейската сметна палата, по който министерството на земеделието трябва да даде подробен отговор. Ако администрацията на министерството е допуснала грешки и неправилно е изплатила средства или не е спазила процедурите, ще понесем и съответните санкции”, посочи тя. Около 2/3 от предвидените средства за подпомагане на фермерите за 2008 г. били вече изплатени според данните на ведомството на Валери Цветанов. Но ако някой е регистрирал игрище или сметище като земеделска земя, ще се наложи да понесе санкции и да връща пари, предупреди Плугчиева. Тя припомни, че в земеделското министерство е създадена арбитражна комисия, която да разглежда спорни случаи и ако системата за проверка не функционира както трябва, това означава нови санкции за България. Злоупотребите на няколко души влачат след себе си изключително тежки последствия и ние плащаме висока цена във финансово и имиджово изражение, в политически и социален план, посочи още Меглена Плугчиева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион