Плевнелиев и Томислав Цолов
01/02

Свързани новини

28.09.2023 14:59

Плевнелиев, Паси и Цолов обявиха създаването на Косовско-Българската търговска камара

Видян 1863 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В хотел ИнтерКонтинентал се състоя официалната церемония за обявяването на старта на Косовско – Българската търговска камара. На нея присъстваха президентът на Република България (2012-2017) Росен Плевнелиев, президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси, посланици, дипломати и представители на деловите среди от повечето страни на Балканите, Италия, САЩ.


Росен Плевнелиев, един от инициаторите на този проект, е председател на Консултативния съвет, а Соломон Паси е член на Камарата.



„Ще бъдем силният глас на бизнеса пред властите и институциите в Косово и България“, с тези думи започна събитието Томислав Цолов, един от инициаторите на проекта за създаване на Косовско-българската търговска камара и председател на Управителния съвет на КБТК.


Неговата реч подчерта целите на камарата – да поощрява и опазва търговските дейности и интереси между двете държави.


Соломон Паси, външният министър на България, който изигра историческа роля в признаването на Република Косово, беше поканен да говори веднага след г-н Цолов.


В речта си г-н Паси изказа подкрепа за създаването на такава институция и заяви, че като член на КБТК ще продължи да допринася за икономическото и социално развитие на двете страни.


 „Камарата вече работи и очаквам да бъде платформа за колаборация, да задоволява нуждите на бизнесите и чрез нея да видим повече от Косово в България и повече от България в Косово“, допълни Н.Пр. Делфин Плана, посланик на Република Косово.


Той сподели, че КБТК е най-голямото постижение за мандата му в България, което ще продължи дълги години да бъде ключов елемент в добрите дипломатически отношения между двете страни и всеки с бизнес нюх ще оцени колко полезно ще е членството в камарата.


На събитието Н.Пр. Делфин Плана бе награден със „Златна лаврова клонка“ от българското Министерство на външните работи – най-почетната награда за изключителен принос за развитието и задълбочаването на двустранните отношения с чужда страна.


“Икономическите партньорства и сътрудничеството са движещи сили в днешния геополитически свят. Не само между бизнеси, но и между хора. Вярвам и очаквам големи постижения от тази камара“, заяви Лиза Гаши, заместник-министър на външните работи на Република Косово, която използва времето си на сцената да пожелае късмет и успех на това начинание.


Тя специално пристигна за събитието в София от Прищина.
Елена Шекерлетова, заместник-министър на външните работи на Република България, и Ментор Арифай, заместник-министър на индустрията, предприемачеството и търговията на Република Косово също бяха сред гостите на събитието и пожелаха успех на камарата.


Косовската стопанска камара се включи с приветствено видеообръщение.
„Международните отношения са между хората, между бизнесите и между правителствата. Затова нека останем и застанем заедно“, окуражаващо завърши речта си президентът Росен Плевнелиев, който участва в КТБК като председател на Консултативния съвет.


Събитието завърши с дегустация на селекция вина от Косово и България като символично начало на обмена на идеи и възможности.



Илиян Костадинов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 28.09.2023 20:49

    Нищо за учудване. Какво ли още ще нареди посолството.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв