Свързани новини

31.01.2020 17:17

Питейна вода пълни деретата в габровско село

Видян 2019 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Питейна вода тече през габровското село Драгановци в продължение на години. Вместо да отива до чешмите на хората, опустошава нивите и пълни деретата. За разхищението алармираха жителите на селото, над което преминава магистрален водопровод и отвежда вода към част от севлиевските села. Причина за загубите са постоянните аварии на тръбите.  


В Драгановци се възмущават, че газят вода, а в това време в Севлиево ходят жадни, защото вместо да стига до къщите на хората, водата, която идва от Севлиевския Балкан по стария водопровод и захранва около 20 села, се пилее, съобщава БНР.


Магистралният етернитов водопровод, дълъг 32 км, е прокарван преди 60 години. Частични ремонти са правени, но проблемът с амортизираните тръби остава, жалват се жителите на Драгановци, които не помнят от колко години питейна вода тече през селото, но казват, че така е поне от 40.


Хората в селото коментират още, че през всичките тези години отговорността за поддържането на водопровода са си прехвърляли двете ВиК дружества, защото севлиевското е било собственик на съоръженията, но в габровското отивали парите за потребената вода. След промените в сектора, обаче, ВиК - Габрово е единен оператор за цялата област и преди година към него беше присъединена и територията на Севлиево. Жителите на Драгановци разчитали, че на разхищението ще се сложи край, но вместо това наблюдават, че водните количества, изтичащи от авариралия водопровод, са по-големи.


Само през миналата година са отстранени 40 аварии на този водопровод, посочват от ВиК - Габрово и допълват, че тръбите са силно амортизирани. От дружеството съобщиха за „Хоризонт“, че отстраняването на аварията край Драгановци е планирано за следващата седмица. Заради ремонта всички 20 села по направлението ще останат без вода поне 3 денонощия.


Съвсем скоро Драгановци, както и още 9 села от общината, ще черпят вода от язовира в Габрово. Очаква се мярката да облекчи и севлиевските населени места, чиито чешми пресъхват особено през лятото, в периодите на засушаване. Стига водата да не изтече, преди да е стигнала до тях.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 31.01.2020 17:33

    Обадете се на Реви ЗОРО и чакайте светлината ............

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

дева