Свързани новини

02.11.2009 16:17

Първо електронно помагало в образованието

Видян 1740 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В навечерието на световната екологична среща в Копенхаген, която ще вземе най-важните решения как да опазим природата и цивилизацията си, Министерството на образованието, младежта и науката пуска наръчник, наречен Зелени уроци. В него е побрано всичко онова, което не е написано в учебниците. Децата ще надникнат в биокултурата на 21 век.


Ще научат кои са сертифицираните от Европа защитени зони в България защо. Ще разберат какво отличава биопродуктите и как да се предпазват от вредните храни. Ще разберат защо България е на дъното на класациите по опазване на горите и животните и как е възможно да се справим с това. Ще си обяснят енергийната криза и ще навлязат в темата за енергоспестяването и енергийната ефективност. Ще отличат биогоривата от останалите и ще проникнат що е то чиста енергия и как ЕС и българското правителство насърчават нейното производство. Ще надникнат и в тайните на толкова добилите популярност напоследък източни методи за зареждане с жизнена енергия.


Наред с всичко това децата ще получат обяснение за истината и преувеличението или разликата между науката и политиката около глобалното затопляне, количествата въглероден диоксид в атмосферата и парниковия ефект.


Когато на лесен и достъпен език хлапетата получат тази жизнено важна за съвременния живот информация, те ще могат да я споделят и със своите родители, малко от които са наясно в детайли с биокултурата.


Зелени уроци е първото електронно помагало, което ще стигне до всяко българско училище по интернет. Малцина знаят, че всичките над 2700 основни и средни школа в страната имат мейли.


Чрез електронния път на разпрастронение на знанията не само ще се спестят пари от отпечатването, но и ще останат живи хиляди дървета, което е една от целите на авторите от Екопрограма.


“Винаги подчертаваме този важен детайл в новата политика на Министерството на образованието, младежта и науката, който определяме като гражданско образование. Според мен и екипа ми българското училище има нужда от повече практичност, от ориентиране не по критериите на 80-те години, които до голяма степен властват в него, но и към културата на 21 век. А е известно, че тя става все по-чувствителна към опазването на природата, към здравословния начин на живот, Неслучайно сме избрали навечерието на срещата в Копенхаген, за да пуснем нашите Зелени уроци”, коментира министър Йорданка Фандъкова.


Тя е инициатор за обръщането на погледа на една от най-консервативните системи на държавата към съвременните норми. Модернизирането на просветата, без да се отричат традициите е концепцията на Фандъкова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец